Terapija raka u inostranstvu: korisne informacije za pacijente

TABELA SADRŽAJA

Broj obolelih od raka svake godine raste. Prema internacionalnim statistikama u 2012. godini je registrovano 14.1 miliona novih pacijenata obolelih od raka, a do 2030. godine se očekuje porast do 23,6 miliona. Dijagnoza „rak“ je težak udarac za pacijenta ali i za porodicu. Potrebno je brzo reagovati, doneti brojne odluke i pronaći pravu terapiju. Mogućnosti u matičnoj zemlji su često ograničene. Iz tog razloga se odlazak van granica svoje zemlje vrlo često isplati. Sve više ljudi koristi šansu koja im se pruža kroz terapije u inostranstvu. Informacije u daljem tekstu daju pregled destinacija sa najboljom ponudom po pitanju onkologije, kao i pregled najaktuelnijih terapija.     

INOVATIVNE TERAPIJE KOD LEČENJA RAKA, KOJE BI SVAKI PACIJENT TREBAO DA POZNAJE 

Veoma je važno da se pacijent, pored razgovora sa onkologom, dobro informiše o svim mogućim vrstama terapije. Pacijenti, koji nisu informisani o savremenim metodama lečenja raka, se vrlo često odlučuju za klasična rešenja poput hirurgije ili jednostavnih varijanti terapija zračenjem. Zahvaljujući razvoju medicine kontinuirano se radi na novim metodama i razvoju novih tehnologija za lečenje onkoloških oboljenja. Ove metode su dostupne u internacionalnim specijalizovanim centrima i predstavljaju interesantnu alternativu u odnosu na klasične metode lečenja.

Savremeni oblici hemoterapije

Iako je ova metoda lečenja najpoznatija i najrasprostranjenija, nije svako upoznat sa svim mogućnostima koje ona nudi. Hemoterapija može biti primenjena samostalno i nezavisno u odnosu na hirurške metode ili nakon izvršene operacije. Takođe se primenjuje u kombinaciji sa drugim metodama. Pored klasične infuzione hemoterapije, postoje i drugi načini primanja, kao što su hemoterapijske pilule, kreme ( npr. kod raka kože) ili jastučići, koji se operativnim putem postavljaju u blizinu tumora. Neki hemoterapijski lekovi se injeciraju direktno u abdomen ili grudni koš pacijenta. Najnoviji oblici hemoterapije koriste svetlosne čestice: one napadaju i uništavaju ćelije raka, a čuvaju okolne ćelije zdravog tkiva. Na ovaj način je moguće izbeći ozbiljne neželjene efekte, a i pacijent bolje podnosi terapiju. Nakon primljene hemoterapije, pacijent mora ići na redovne kontrole i snimanja, kako bi se potvrdio uspeh terapije ili izvršila modifikacija, ukoliko analize pokažu da je to potrebno.

Protonska terapija

Protonska terapija je inovativna metoda u oblasti zračenja. Tradicionalno zračenje rendgenskim zracima se teško kontroliše i vrlo često oštećuje zdravo tkivo u blizini tumora. S druge strane, pozitivno nabijeni protonski zraci veoma precizno napadaju tumor, uništavaju rakom zahvaćene ćelije i zaustavljaju njegovo širenje. Protonska terapija svodi oštećenje zdravog tkiva na minimum, a ima maksimalno dejstvo na tumor. Procedura je potpuno bezbolna i ne zahteva stacionarni boravak u bolnici. Cena ove terapije kreće od € 11.000 pa na više, u zavisnosti od toga, u kojoj zemlji se terapija sprovodi.

Terapija Cyber nožem

Terapija cyber- nožem takođe pripada grupi terapija zračenjem. Ova savremena metoda je takođe usmerena ka vrlo preciznom pogađanju i uništavanju tumora, a sa ciljem da pacijent izbegne operaciju. Primenjuje se kod velikog broja tumora. Uz pomoć rendgenskih snimaka se precizno utvrđuje tačna pozicija tumora, što je posebno važno kod tumora na mozgu. Jedan “ciklus” traje od 30 do 90 minuta, prilikom koga se tumor zrači iz različitih uglova. Procedura ne zahteva stacionarni boravak u bolnici. Cene ove terapije kreću od oko € 7.000 pa na više, u zavisnosti od toga u kojoj zemlji se terapija radi i koliko ciklusa je potrebno.  

Terapija Gama nožem

Ova vrsta terapije je slična terapiji cyber-nožem, ali je primenjiva na puno manji broj tumora. Uglavnom se koristi kod raka na mozgu, glavi ili vratu. Jedan ciklus obično traje između 2 i 4 sata. Pacijent leži na pokretnom stolu, koji se nalazi u dometu gama-noža i oprema se stereotaktickim, ramom, kroz koji se precizno, kompjuterski navođeno,  usmerava zračenje na tumor. Ovaj način sprečava oštećenje zdravog tkiva mozga. Cene ove terapije se kreću od oko € 6.000 pa na više, u zavisnosti od toga u kojoj zemlji se terapija radi i koliko ciklusa je potrebno.  

O sledećim destinacijama treba razmisliti

Austrija

Bečki institut za istraživanje raka je otvoren još davne 1953. godine i danas se, nakon više od 6 decenija rada, nalazi u samom vrhu svetske onkološke elite. Austrija je svetski poznata po brojnim medicinskim dostignućima, terapijama poslednje generacije iz ove oblasti, kao i izuzetno strogim standardima kvaliteta, potvrđenim od strane internacionalnih organizacija kao što su ISO,  Austrijsko udruženje za obolele od raka, itd. Comprehensive Cancer centarUniverzitetska klinika AKHMedicinski fakultet u Beču su samo neke od brojnih institucija koje su zaslužne za veliki broj svetski priznatih inovacija na polju lečenja raka. Institut za istraživanje raka kod dece St. Anna okuplja preko 100 naučnika i 12 radnih grupa, koje zajedno sa svojim medicinskim timom beleže procenat izlečenja dečijih oblika leukemije i do 80%*. Samo u Beču je trenutno u toku više od 260 istraživačkih projekata na temu raka, a brojni stručnjaci sa partnerskih klinika su uključeni u njih. Upravo iz tog razloga broj medicinskih turista iz zemalja celog sveta svakim danom raste.

Izrael

Izrael je takođe poznat po tome da se nalazi u vrhu svetske medicine. Izraelski onkološki centri su u svom fokusu imaju endokrine tumore, tumore mozga, kao i urogenitalne tumore koji se leče savremenim metodama poput protonske terapije, cyber i gama noža. U oblasti pedijatrijske onkologije izraelski specijalisti beleže veoma visoku stopu uspešnosti i izlečenja

Turska

Poslednjih godina je Turska postala sve češći izbor pacijenta obolelih od raka. Klinike se vode integrativnim pristupom lečenja, sa individualnom kombinacijom odgovarajućih terapijskih metoda za svakog pacijenta. Savremene tehnologije poput TrueBeamSTx, omogućuju vrlo intenzivnu  terapiju radioaktivnim zracima, primenjivu kod velikog broja različitih tumora. Turske klinike su veoma napredovale u oblasti pedijatrijske onkologije, pa je to, u kombinaciji  sa relativno niskim troškovima lečenja, takođe postao jedan od faktora, zbog kojih se pacijenti odlučuju za ovu destinaciju.  

Indija

Svake godine u Indiju dođe oko 7,46 miliona internacionalnih pacijenata iz celog sveta** Kombinacija iskusnih lekara, internacionalnih standarda kvaliteta, niski troškovi života i radne snage  omogućavaju inovativne terapije po povoljnim cenama. Centri za lečenje raka su specijalizovani za oblasti poput hematologije, terapije zračenjem, transplantacija koštane srži, ali i pedijatrijske onkologije.

SA MEDHEL-OM DO TERAPIJE RAKA U INOSTRANSTVU

Medhel je tu da Vas podrži pre i posle Vaše terapije raka u inostranstvu. Partnerske klinike u Austriji, Nemačkoj, Izraelu, Turskoj i Indiji nude sve, u ovom tekstu opisane, terapijske metode. Kontaktirajte nas za više informacija i besplatnu procenu troškova lečenja.

*kinderkrebsforschung.at/subsite/geschichte

**globalresearchonline.net/journalcontents/v34-1/46.pdf

TABELA SADRŽAJA

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze. Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Vodič kroz onkološko lečenje

Saznajte sve bitne informacije o lečenju karcionama na jednom mestu za 3h

SLIČNE OBJAVE

Možda će te i ovo zanimati

Saznajte sve o svom zdravlju za samo 4 sata! Total Body Scan® – vaša najbolja prevencija i sigurnost.
Aparat za protosnko zracenje i zracenje karbonskim jonima u Austriji
Protonsko zračenje i zračenje karbonskim jonima – Nova dimenzija radioterapije u Austriji
Koordinacija lecenja u inostranstvu
Koordinacija lečenja

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

 Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze.
Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Pitanja za 1. posetu onkologu

Unesi svoje podatke i preuzmi besplatnu brošuru.

Pošalji nam svoju priču