Kada zatražiti drugo mišljenje?

TABELA SADRŽAJA

Svako od nas se, bar jednom u životu, našao u situaciji da sa neugodnim osećajem izlazi iz lekarske ordinacije. Šta uraditi i kome se obratiti? Da li se konsultovati sa još nekim ili ne? Da li uopšte ima smisla zatražiti drugo mišljenje?

Za ogroman broj ljudi u svetu je traženje drugog mišljenja, nakon što je uspostavljena dijagnoza i propisana terapija, postalo deo rutinske procedure. Brojne analize, rađene na ovu temu,  pokazuju da oko 20% pacijenata traži drugo mišljenje. U oblastima kao što je onkologija, taj procenat ide i do 50%. Isto tako, najskorija istraživanja su pokazala da drugo mišljenje, vrlo često, vodi ka novoj dijagnozi ili drugačijoj vrsti terapije. Drugo mišljenje se najčešće traži u onkologiji, neurohirurgiji, kardiologiji i ortopediji.

Pacijenti uglavnom strahuju da će, ukoliko zatraže drugo mišljenje, „uvrediti“ lekara, koji je na samom početku preuzeo slučaj. Želja pacijenta da se konsultuje sa drugim lekarom, uopšte ne mora da implicira nezadovoljstvo trenutnim lekarom. Vrlo često sami lekari insistiraju i predlažu konsultaciju sa još jednim specijalistom. Upravo su međusobne konsultacije, različiti pristupi dijagnozi i interpretaciji rezultata ono što, u velikom broju slučajeva, uspešno odvede ka zajedničkom cilj svih lekara, a to je oporavak pacijenta. Ukoliko se odlučite da zatražite drugo mišljenje i potom na lečenje u inostranstvu, ne prekidajte kontakt sa lekarom u matičnoj zemlji. On je veoma važna osoba tokom Vašeg lečenja. 

Stručnjaci pacijentima savetuju da potraže drugo mišljenje van institucija i zdravstvenih sistema, kojima bi se obratili u normalnom slučaju. Razlog za to leži u činjenici da u nekim zemljama postoje ustaljeni pristupi tretmanu ili dijagnozi neke bolesti. Da bi dobio mogućnost novog i drugačijeg pristupa, pacijentu se preporučuje konsultacija sa specijalistima van granica matične zemlje.

Za životno ugrožene pacijente, drugo mišljenje može kao rezultat imati: 

  • Potpuno novu terapiju 
  • Manje invazivnu terapiju 
  • Terapiju sa manje negativnih posledica 
  • Pogodniju terapiju za pacijentovo trenutno stanje 

Ne možete znati da li postoje i druge mogućnosti, ukoliko ih ne potražite.

Traženje drugog mišljenja je naročito važno kod dijagnoze retkih bolesti, koje zahtevaju brojne sofisticirane dijagnostičke testove. Ukoliko se dogodi, da dva lekara iznesu totalno oprečna mišljenja, pacijent treba da zatraži treće, pa i četvrto mišljenje. 

Oboljenja, koja je lako dijagnostikovati, poput upale sinusa, upale krajnika i sl., obično ne zahtevaju drugo lekarsko mišljenje. Međutim, ukoliko simptomi, i pored propisane terapije, ne nestaju, nije loše razmisliti o konsultaciji da drugim lekarom. Drugo mišljenje može biti vrlo korisno u slučajevima gde je dijagnoza nejasna ili se radi o retkom oboljenju, kao i kada je predviđena terapija veoma rizična i/ili sa velikim brojem negativnih posledica po pacijenta. 

Stručnjaci jedne klinike u  Klivlendu, koji se pretežno bave reevaluacijom rezultata, kažu da se u otprilike 11% slučajeva u potpunosti ne slažu sa dijagnozom, u 24% predlažu minimalne promene, a 16% slučajeva drastične promene u terapiji. Ovaj procenat uopšte nije mali i definitivno tera na razmišljanje.

Priča o drugom mišljenju ima i drugu stranu. U svom nastojanju da dođu do prave dijagnoze i najbolje terapije, neki pacijenti gube orijentaciju.  Prikupljanjem ogromnog broja različitih mišljenja, dovode sebe u situaciju još veća zbunjenost I nesigurnosti. U takvom stanju, nije moguće doneti ispravnu odluku. Da bi se ovo izbeglo, vrlo je važno ostati fokusiran  i pažljivo izabrati  ustanove kojima ćete se obratiti. 

Ne prepuštajte ništa slučaju. Pitajte. Tu smo da Vam pomognemo. 

Sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da preko naše agencije možete zakazati preventivni pregled ili tražiti drugo lekarsko mišljenje na renomiranim austrijskim klinikama. Za više informacija o zdravstvenim ustanovama i mogućnostima terapije u Austriji pišite nam na office@medhel.at ili pozovite +381 63 388 546

TABELA SADRŽAJA

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze. Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Vodič kroz onkološko lečenje

Saznajte sve bitne informacije o lečenju karcionama na jednom mestu za 3h

SLIČNE OBJAVE

Možda će te i ovo zanimati

Saznajte sve o svom zdravlju za samo 4 sata! Total Body Scan® – vaša najbolja prevencija i sigurnost.
Aparat za protosnko zracenje i zracenje karbonskim jonima u Austriji
Protonsko zračenje i zračenje karbonskim jonima – Nova dimenzija radioterapije u Austriji
Koordinacija lecenja u inostranstvu
Koordinacija lečenja

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

 Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze.
Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Pitanja za 1. posetu onkologu

Unesi svoje podatke i preuzmi besplatnu brošuru.

Pošalji nam svoju priču