Karcinom debelog creva: sve što treba da znate

TABELA SADRŽAJA

Karcinom debelog creva je na drugom mestu na listi najčešćih zloćudnih tumora u našoj zemlji1.Dobre vesti su da ovaj tip karcinoma obično počinje kao mala bezazlena izraslina (polip) koja se lako uklanja.

Polipi se vremenom pretvaraju u maligne, tj. zloćudne tumore pa je veoma važno ‘uloviti’ ih dok su još uvek u bezopasnom obliku. Ako se otkriju u ranoj fazi polipi se uklone jednostavnom intervencijom, a sa njima se uklanja i rizik od razvoja karcinoma.

Polipi obično ne izazivaju nikakve simptome već se otkrivaju preventivnim pregledima, tj. skriningom, o kom ćemo detaljnije govoriti u nastavku teksta. Svrha ovog vodiča je da vam pruži sveobuhvatne informacije o karcinomu debelog creva*, kako da ga sprečite i prepoznate na vreme, kao i da se upoznate sa procesom lečenja.

* Napomena: karcinom debelog creva se stručno naziva i karcinom kolona, a čućete i termine kolorektalni karcinom ili karcinom kolorektuma (ako je nastao u analnom otvoru i odatle se proširio na debelo crevo).

Kako prepoznati karcinom debelog creva

Kao što smo napomenuli u uvodu, prekancerozne izrasline – odnosno polipe – najverovatnije nećete ni primetiti jer ne izazivaju tipične simptome, pa se moraju otkriti preventivnim pregledima. Simptomi koji ukazuju da su se polipi razvili u stadijum karcinoma su obično:

 • promene u stolici – to mogu biti dijareja, zatvor ili promena izgleda, mirisa ili boje stolice,
 • krvarenje iz rektuma ili krv u stolici,
 • uporni problemi u stomaku – grčevi, bol ili gasovi,
 • osećaj da ne možete potpuno da ispraznite creva,
 • zamor ili opšta slabost,
 • gubitak težine za koji ne postoji drugi očigledan razlog.

Šta izaziva rak debelog creva

Kao što je slučaj i sa drugim karcinomima, ni u ovom slučaju onkolozi nisu sasvim načisto šta izaziva oboljenje. Identifikovano je nekoliko faktora rizika – nad nekima od njih nemate nikakvog uticaja, kao što su:

 • godine starosti (karcinom se obično javlja posle 50. godine),
 • bolesti creva (npr. Kronova bolest ili ulcerozni kolitis) ili ako ste već imali polipe,
 • istorija kolorektalnog karcinoma u porodici,
 • određeni genetski poremećaji.

Međutim, postoje i faktori nad kojima imate kontrolu i na koje možete uticati već danas da umanjite svoj rizik:

 • ako ste gojazni,
 • ako ste pušač ili ako često pijete alkohol,
 • ako imate dijabetes tipa 2 (dijabetes ne možete izlečiti, ali ga možete kontrolisati adekvatnom terapijom i promenama u stilu života),
 • ako puno vremena provodite sedeći, na poslu ili kod kuće,
 • ako vaša ishrana uključuje puno mesa, naročito crvenog (govedina, junetina, svinjetina) i suhomesnatog,
 • ako se uglavnom hranite namirnicama koje su bogate zasićenim mastima (kao što su brza hrana, peciva i grickalice), a siromašne vlaknima (iz voća, povrća i integralnih žitarica).

Prevencija: kako sprečiti rak debelog creva

Kao što smo naveli u prethodnom pasusu, nekoliko životnih navika je povezano sa većim rizikom od karcinoma debelog creva. Zato uz male promene svakodnevne rutine možete značajno smanjiti svoj rizik od oboljevanja.

Primera radi, to su prestanak pušenja i umereno konzumiranje alkohola; ishrana koja se bazira na voću, povrću i žitaricama; redovna fizička aktivnost, itd. Ako ishranom unosite puno kalcijuma i vitamina D, takođe ćete smanjiti rizik od karcinoma. Detaljnije smo temu prevencije raka debelog creva obradili u ovom članku.

Otkrivanje raka debelog creva

Za uspešno lečenje raka debelog creva ključno je rano otkrivanje. Zato se u našoj zemlji preporučuju redovni kontrolni pregledi (takozvani skrining) za sve muškarce i žene koji imaju preko 50 godina. Ako imate neke od faktora rizika o kojima smo govorili iznad, vaš lekar vam može preporučiti i raniji pregled.

Skrining za karcinom debelog creva

Prvi i najjednostavniji pregled koji se radi u okviru skrininga je testiranje uzorka stolice na prisustvo krvi. Ovo je imunohemijski test koji laboratorija radi na uzorku vaše stolice, a vaš lekar tumači rezultate.

Ako se u stolici nađe prisustvo krvi, lekar će vas verovatno uputiti na kolonoskopiju. Tokom ovog pregleda mini-kamerom se snima unutrašnjost debelog creva kako bi se otkrilo prisustvo polipa. Ako ih ima, lekar može tokom istog pregleda i da uzme uzorak za histopatološku analizu, i da ih fizički ukloni.

Druga opcija je rektosigmoidoskopija koja kraće traje i jednostavnije se izvodi od kolonoskopije, ali je i efikasnost niža.

Konačno, ukoliko je potrebno vaš lekar može zatražiti i rendgenski ili CT snimak abdomena, kao i magnetnu rezonancu. Ukoliko želite da razmotrite mogućnosti postavljanja ili potvrde dijagnoze u Austriji, pošaljite nam vaše podatke ovde kako bismo vam dali detaljnu procenu troškova, objasnili dalje korake i pružili detaljnije informacije.

Stejdžing ili procena stadijuma bolesti

Ako se potvrdi dijagnoza karcinoma debelog creva, sledeći korak je utvrditi koliko se oboljenje proširilo. Kao i kod drugih karcinoma, rak debelog creva se klasifikuje u jedan od četiri stadijuma:

 • Faza 0 ili carcinoma in situ – ćelije tumora se nalaze samo u unutrašnjim slojevima debelog creva ili analnog otvora.
 • Faza 1 – tumor se probio u dublje slojeve debelog creva, ali se nije proširio na druge organe.
 • Faza 2 – karcinom se proširio na zidove debelog creva ili na okolna tkiva, ali ne i na limfne čvorove.
 • Faza 3 – karcinom je zahvatio i limfne čvorove, ali se nije proširio na ostatak tela.
 • Faza 4 – karcinom se proširio i na udaljene organe (na primer, jetru, pluća ili kosti).

Stejdžing takođe služi da vaš lekar proceni koji bi bio najefikasniji vid lečenja, kao i da vam da što precizniju prognozu za oporavak. Pregledi koji se kod nas obično rade u fazi stejdžinga su magnetna rezonanca ili CT skeniranje stomaka, karlice i grudi, a nekada je moguće doneti konačan sud tek posle operativnog uklanjanja tumora.

Proces stejžinga u Austriji, za klijente agencije Medhel, varira u odnosu na fazu lečenja u kojoj se osoba javi. Ukoliko je oboljenje tek dijagnostifikovano i pacijent nije ušao u fazu lečenja i hirurških intervencija, ovaj proces standardno obuhvata reviziju histopatoloških uzoraka iz Srbije, laboratorijske pretrage, gastroskopiju, kolonoskopiju i PET-CT skener. 

p

Pregled PET-CT skenerom je trenutno najsavremenija i najpreciznija metoda dijagnostike tumora, koja u sebi kombinuje sve prednosti dve različite medicinske tehnologije i izuzetno je važna za utvrđivanje tačne veličine, pozicije, aktivnosti, širenja tumora, ali i efekta aktuelne terapije. Više o PET-CT skeneru možete pročitati ovde. Kod nas PET-CT vrlo često bude uključen tek u metastastkoj fazi bolesti, a dešava se i da pacijent u toku svog lečenja nijednom ne uradi ovo snimanje. 

Naš tim će vam pomoći da zakažete PET-CT skener bez dugog čekanja – kontaktirajte nas za više informacija

Ukoliko je pacijent vec u poodmakloj fazi aktivnog lecenja, pored gore navedene dijagnostike, po pravilu se vrši novo uzorkovanje tumora, radi se nova histopatološka analiza i dijagnosticki panel se nadopunjuje u skladu sa aktuelnom kliničkom slikom i do sada urađenim hirurškim intervencijama. 

Tipovi karcinoma debelog creva

Najčešći tip je adenokarcinom (95% slučajeva)2 koji se razvija u ćelijama debelog creva i analnog otvora koje luče sluz. Ređe se javljaju drugi tipovi kao što su limfomi, sarkomi, karcionidi i gastrointestinalni stromalni tumori. Tip raka uticaće na odabir terapije koju će vam lekar preporučiti.

Prognoza za oporavak od raka debelog creva

Ako vam je potvrđena dijagnoza raka debelog creva ili čekate rezultate biopsije, ne prepuštajte se očaju – ovaj karcinom se uspešno leči, pogotovo ako se utvrdi u ranoj fazi. Petogodišnja stopa preživljavanja za karcinome u fazi 0 i 1 je čak 91%3, a opcije za lečenje su brojne.

Opcije za lečenje raka debelog creva

Izbor optimalne terapije zavisiće od vaših specifičnih okolnosti – stadijuma bolesti, tipa tumora, tačne lokacije i drugih oboljenja koja možda imate.

Prvi korak je obično operacija kojom se ukloni zahvaćeni deo debelog creva. Ako se karcinom otkrije u ranoj fazi, operacija je minimalno invazivna i podrazumeva samo uklanjanje izrasline.

Ukoliko je karcinom zahvatio veći deo debelog creva, možda je potrebno stvoriti alternativni put izbacivanja stolice putem stome (ileostome ili kolostome). Stoma je kesa koja se pričvrsti sa spoljne strane stomaka i praktično menja ulogu debelog creva. Ovo rešenje može biti privremeno, dok debelo crevo ne zaraste, a u nekim slučajevima mora ostati trajno. 

Zavisno od toga koliki deo debelog creva mora da se ukloni, oporavak može trajati od tri nedelje do tri meseca. Lekar će vas nakon operacije upozoriti da ne smete dizati ništa teško niti vežbati najmanje 6 nedelja.

Oporavak od operacije podrazumeva lagane svakodnevne šetnje i Kegelove vežbe da bi se ojačalo karlično dno (fizioterapeut vam može pokazati kako se ove vežbe pravilno izvode, a kao podsetnik pogledajte ovo video uputstvo za žene, odnosno za muškarce).

Nakon operacije, lekar će vam možda preporučiti i zračenje i/ili hemoterapiju kako bi se uništile preostale ćelije karcinoma i smanjio rizik od proširenja, odnosno vraćanja oboljenja (recidiva). Postoje i opcije targetirane terapije, kada se koriste lekovi koji ciljano napadaju ćelije tumora; i imunoterapije, koja se praktično oslanja na vaš imunitet kako bi udruženim snagama uništili ćelije raka. 

Po pitanju medikalne terapije karcinoma debelog creva u Srbiji i Austriji postoje paralele, ali i razlike. O ovome ćemo detaljno pisati u nekoj od narednih objava, a sada navodimo samo jedan konkretan primer iz naše prakse, kako bismo ukazali na važnost drugog mišljenja u inostranstvu. 


Primer iz našeg iskustva

Pacijentu je ustanovljen invazivni kolorektalni karcinom uz višestruke metastaze na jetri. U Srbiji je operisan po hitnom postupku, a plan je bio da se metastaze sa jetre uklone u dve operacije. Međutim, i pored truda lekara, utvrđeno je da nema uslova za drugu operaciju, nakon čega se krenulo sa onkološkom terapijom.

Pacijent je u Srbiji počeo sa kombinacijom ciljane terapije eng. cetuximab i hemoterapije, za koju se, nakon dodatnih analiza i izostanka poboljšanja kliničke slike, utvrdilo da ne daje rezultate. Dodatnim analizama tumora potvrđena je izuzetno retka genetska mutacija BRAF V600E. Ova mutacija zahteva uvođenje dodatnog leka koji nažalost u Srbiji nije dostupan.

Nakon onkološke revizije i dodatnih pretraga uzoraka tumora u Austriji, pacijentu je u terapiju uveden lek encorafenib. Encorafenib je lek koji je septembra 2021. godine FDA (Američka agencija za hranu i lekove) odobrila za lečenje odraslih sa metastatskim oblikom kolorektalnog karcinoma i BRAFV600E mutacijom, a koji su već primali prethodne terapije. 

U kombinaciji sa cetuximab-om, encorafenib je prvi i jedini FDA-odobreni režim ciljane terapije za odrasle sa prethodno lečenim metastatskim kolorektalnim karcinomom i BRAF V600E mutacijom. 4-7 Ovaj lek nije dostupan u Srbiji, ali jeste dostupan u Austriji.

Uvođenjem ovog leka u terapiju, pacijent je dobio bolji kvalitet života, pogoršanje bolesti je usporeno, i dobio je šansu da se oboljenje prevede u hronično stanje. 

Ovu šansu u Srbiji pacijent nažalost ne bi imao. Zato je veoma važno potražiti drugo mišljenje u inostranstvu. Možda postoje opcije lečenja o kojima niste informisani, a napravile bi razliku u ishodu.

Takođe, kada je terapija idealno personalizovana već u početnim tj. ranim fazama oboljenja, šanse za uspeh su mnogo veće. Kontaktirajte nas ovde da saznate da li za vaš slučaj postoje bolje ili dodatne opcije. 


Ako se rak debelog creva dijagnostikuje u kasnoj fazi, vaš lekar će sa vama prodiskutovati mogućnosti palijativne nege, odnosno opcija koje će vam umanjiti bol i druge simptome.

U kojoj god fazi da je karcinom otkriven, nikada nemojte oklevati da zatražite drugo stručno mišljenje i istražite alternativne opcije. Naš tim vam je uvek na raspolaganju za informacije o opcijama dijagnoze i lečenja u Austriji – ako je vama ili nekom vama bliskom potrebna konsultacija ovog tipa, čekamo vaš poziv (tel. + 381 63 388 546 od ponedeljka do petka 9-13h i 15-17h).

Izvori:

1. https://www.skriningsrbija.rs/srl/skrining-raka-debelog-creva/

2. https://www.cancer.org/cancer/colon-rectal-cancer/about/what-is-colorectal-cancer.html

3. https://www.cancer.org/cancer/colon-rectal-cancer/detection-diagnosis-staging/survival-rates.html

4. BRAFTOVI® (encorafenib) Prescribing Information. Array BioPharma, Inc.; April 2020. 

5. Erbitux® (cetuximab) Prescribing Information. Eli Lilly and Company; 2019. 

6. Center for Drug Evaluation and Research. Approved Drugs – Hematology/Oncology (Cancer) Approvals & Safety Notifications. Internet Archive Wayback Machine. Accessed March 6, 2020. http://wayback.archive-it.org/7993/20170111064250/http:/www.fda.gov/Drugs/InformationOnDrugs/ApprovedDrugs/ucm279174.htm 

7. Center for Drug Evaluation and Research. Approved Drugs – Hematology/Oncology (Cancer) Approvals & Safety Notifications. US Food and Drug Administration. Accessed March 6, 2020. https://www.fda.gov/drugs/resources-information-approved-drugs/hematologyoncology-cancer-approvals-safety notifications

TABELA SADRŽAJA

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze. Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Vodič kroz onkološko lečenje

Saznajte sve bitne informacije o lečenju karcionama na jednom mestu za 3h

SLIČNE OBJAVE

Možda će te i ovo zanimati

Saznajte sve o svom zdravlju za samo 4 sata! Total Body Scan® – vaša najbolja prevencija i sigurnost.
Aparat za protosnko zracenje i zracenje karbonskim jonima u Austriji
Protonsko zračenje i zračenje karbonskim jonima – Nova dimenzija radioterapije u Austriji
Koordinacija lecenja u inostranstvu
Koordinacija lečenja

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

 Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze.
Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Pitanja za 1. posetu onkologu

Unesi svoje podatke i preuzmi besplatnu brošuru.

Pošalji nam svoju priču