Najčešće greške, koje treba izbeći, kada planirate lečenje u inostranstvu

TABELA SADRŽAJA

Odlučili ste se na terapiju u inostranstvu. Bilo da se radi o Austriji, Nemačkoj, Turskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji, pre polaska budite potpuno sigurni da je Vaše medicinsko putovanje isplanirano do najsitnijih detalja. Što se bolje pripremite, veća je verovatnoća da će celokupno iskustvo lečenja u inostranstvu imati pozitivne dimenzije. Izbegnite najčešće greške na medicinskim putovanjima uz sledeću „NOT TO DO“ listu:

NAJČEŠĆA GREŠKA BR.1: POGREŠAN IZBOR KLINIKE

Postoji veliki broj različitih klinika, a još veći broj različitih pacijenata. Dakle, ne postoji „ultimativna najbolja klinika“ – postoje samo medicinske ustanove,  koje manje ili više odgovaraju potrebama pacijenta. Pacijent najbolje zna koje su njegove želje i šta mu je potrebno da bi se osećao sigurno i u dobrim rukama. Upravo iz toga razloga, nemojte nikada dozvoliti da Vas neko ubeđuje i donosi odluke umesto Vas, pa bilo da se to radi o Vašem lekaru ili nekom posredniku. Saslušajte sve savete i preporuke,  dobro se informišite, uporedite i tada donesite odluku. Razgovor ili čitanje recenzija drugih pacijenata često pruža važne informacije. Potražite mišljenje nezavisnog stručnjaka. I kao najvažnije, verujte svom unutrašnjem osećaju i ne dozvolite da Vas ubeđuju u bilo šta. 

NAJČEŠĆA GREŠKA BR.2: PREKIDANJE KONTAKTA SA LEKAROM U MATIČNOJ ZEMLJI

Jedan od velikih znakova pitanja, koji se javi u glavi svakog pacijenta, prilikom razmatranja opcije odlaska u inostranstvo, jeste: „Kako će moj sadašnji lekar reagovati na to?“, „Da li će biti uvređen?“, „Da li ću posle povratka moći ponovo da odem kod lekara u svojoj zemlji? “, i sl. Imajte na umu da cilj Vašeg odlaska u inostranstvo nije ukazivanje na bilo čiju nestručnost. Jasno je da se na takav korak niko ne odlučuje iz hira i dosade. Krajnji i jedini cilj takvog koraka je VAŠE OZDRAVLJENJE. Svaki istinski medicinki stručnjak će u potpunosti podržati taj korak i čak Vas posavetovati, bilo da se radi o celokupnoj terapiji ili drugom mišljenju.  Nije bitno ko je zaslužan za ozdravljenje, bitno je da ozdravite.  

Lekar u matičnoj zemlji je veoma važan partner pre, tokom i nakon terapije u inostranstvu. Njegova ili njena dijagnoza je od izuzetne važnosti za lekare koji će preuzeti terapiju. Takođe je to i osoba koja će Vas upućivati i sprovoditi kontrolne preglede, kao i izdavati potrebnu medicinsku dokumentaciju. U saradnji sa lekarima u inostranstvu, Vaš lekar može bit zadužen za postoperativnu negu i sve Vaše zdravstvene potrebe nakon povratka.

NAJČEŠĆA GREŠKA BR.3: NEDOVOLJNO INFORMACIJA O DESTINACIJI NA KOJU PUTUJETE

Svaki odlazak u inostranstvo, čak i kada je reč o godišnjem odmoru, je povezan sa izvesnim strahom od neprijatnosti i neispunjenih očekivanja. Strahovi ljudi, koji se za put odlučuju iz zdravstvenih razloga, su još veći. Uz dobru i detaljnu pripremu pre polaska, izbeći ćete neprijatne situacije. Sakupite što je više moguće informacija i prilagodite se lokalnom okruženju. 

Zakazivanje pregleda: Isplanirajte pregled unapred. Na brojnim klinikama je veoma teško odmah dobiti željeni termin. Ukoliko se javite nekoliko nedelja ranije, veća je verovatnoća da će klinika moći da Vam izađe u susret.

Plaćanje: Svaka klinika/zemlja ima različite propise po pitanju plaćanja. Austrija zahteva plaćanje kompletne terapije unapred, dok je kod nekih drugih zemalja moguće plaćanje na licu mesta. Da biste izbegli neprijatne situacije, informišite se unapred.

Jezik: Komunikacija sa lekarom je od presudnog značaja za uspeh terapije. Informišite se unapred koji se jezici govore na izabranoj klinici. Na velikom broju klinika se  engleski podrazumeva,  ali je i pored tog često najbolje rešenje angažovati ličnog prevodioca/tumača. Želite da Vam svi relevantni medicinski podaci budu saopšteni na maternjem jeziku. 

NAJČEŠĆA GREŠKA BR.4: ORGANIZACIJA PUTA U SPOSTVENOJ REŽIJI

Razmatrate mogućnost lečenja u inostranstvu, ali Vam celokupna organizacija izgleda prekomplikovano? Ne brinite, niste sami u ovoj situaciji i definitivno ne morate da organizujete sve sami. Nema ničega pogrešnog u traženju pomoći, naročito kada putujete u zemlju, u kojoj još nikada niste bili  i ne govorite tamošnji jezik. Ne prepuštajte ništa slučaju. Angažujte pomoć oko izbora klinike, leta, hotela, itd. i pružite sebi osećaj sigurnosti i udobnosti od samog početka puta.  

ORGANIZUJTE VAŠE LEČENJE U AUSTRIJI U SARADNJI SA MEDHEL-OM

Možete se pouzdati u nas. Pomoći ćemo Vam oko svega što smatrate potrebnim, bilo da se radi pružanju informacija o mogućnostima na različitim klinikama ili podršci u zakazivanju pregleda. Takođe Vam stojimo na raspolaganju u organizaciji ličnog tumača, rezervaciji hotela, organizaciji transfera i još mnogo toga. Obratite nam se, uštedite vreme i fokusirajte se na najvažnije: Vaš oporavak!.

TABELA SADRŽAJA

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze. Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Vodič kroz onkološko lečenje

Saznajte sve bitne informacije o lečenju karcionama na jednom mestu za 3h

SLIČNE OBJAVE

Možda će te i ovo zanimati

Saznajte sve o svom zdravlju za samo 4 sata! Total Body Scan® – vaša najbolja prevencija i sigurnost.
Aparat za protosnko zracenje i zracenje karbonskim jonima u Austriji
Protonsko zračenje i zračenje karbonskim jonima – Nova dimenzija radioterapije u Austriji
Koordinacija lecenja u inostranstvu
Koordinacija lečenja

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

 Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze.
Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Pitanja za 1. posetu onkologu

Unesi svoje podatke i preuzmi besplatnu brošuru.

Pošalji nam svoju priču