Rano otkrivanje kancera spašava živote i smanjuje troškove lečenja

TABELA SADRŽAJA

Svake godine 4. februara Svetska zdravstvena organizacija (SZO) obeležava dan borbe protiv raka. Uoči ovogodišnjeg obeležavanja SZO je objavila nove statističke podatke koji pokazuju da od raka svake godine umre 8.8 miliona ljudi, većinom u zemljama sa srednjim i niskim dohotkom. Globalno gledano sa dnevnog aspekta, od 6 smrtnih slučajeva, 1 je uzrokovan rakom, dok se kod 14 miliona ljudi godišnje isti otkrije. Do 2030. godine će se ovaj broj popeti na 21 milion.  Jedan od problema je kasno otkrivanje bolesti. Čak i u zemljama sa optimalnim zdravstvenim sistemom, veliki broj slučajeva se otkrije u već poodmaklom stadijumu, kada je lečenje teško ili potpuno nemoguće

Kao podstrek svim zemljama, SZO je sastavila novi vodič ka ranom otkrivanju raka. SZO smatra da sve zemlje mogu doprineti poboljšanju rane dijagnostike i kao tri glavna koraka ka tome navodi:

 

PODIZANJE JAVNE SVESTI O RAZLIČITIM TIPOVIMA SIMPTOMA RAKA I OHRABRIVANJE JAVNOSTI DA POTRAŽI POMOĆ KADA SE ISTI POJAVE.

INVESTICIJE U JAČANJE I OPREMANJE ZDRAVSTVENIH USTANOVA, KAO I U EDUKACIJU ZDRAVSTVENIH RANIKA, KAKO BI MOGLI DA SPROVEDU PRAVOVREMENU I TAČNU DIJAGNOSTIKU. 

OBEZBEĐIVANJE EFIKASNOG I BEZBEDNOG PRISTUPA LEČENJU, UKLJUČUJUĆI I TERAPIJU BOLA, A BEZ IZAZIVANJA LIČNIH I FINANSIJSKIH POTEŠKOĆA. 

Kvalitetna slikovna dijagnostika, laboratorijski testovi i histopatologija predstavljaju glavni ključ u ranom otkrivanju i planu lečenja. Zemlje srednjeg i niskog dohotka su suočene sa manjim mogućnostima i ograničenom pristupu efikasnoj dijagnostici, te ispunjenje ovih koraka predstavlja veliki izazov.

Imajte na umu da je u 90% slučajeva raka izlečivo, ako se otkrije na vreme i u ranoj fazi. Još jedna prednost ranog otkrivanja raka su generalno efikasnije, jednostavnije i jeftinije metode lečenja. Vodite računa o stilu života, ali još više o preventivnim lekarskim pregledima. Ukoliko primetite sumnjive promene, odmah se obratite lekaru, ne čekajte da bude kasno.

TABELA SADRŽAJA

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze. Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Vodič kroz onkološko lečenje

Saznajte sve bitne informacije o lečenju karcionama na jednom mestu za 3h

SLIČNE OBJAVE

Možda će te i ovo zanimati

Saznajte sve o svom zdravlju za samo 4 sata! Total Body Scan® – vaša najbolja prevencija i sigurnost.
Aparat za protosnko zracenje i zracenje karbonskim jonima u Austriji
Protonsko zračenje i zračenje karbonskim jonima – Nova dimenzija radioterapije u Austriji
Koordinacija lecenja u inostranstvu
Koordinacija lečenja

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

 Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze.
Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Pitanja za 1. posetu onkologu

Unesi svoje podatke i preuzmi besplatnu brošuru.

Pošalji nam svoju priču