Razlozi zbog koji agencija medicinsko putovanje čini boljim i jednostavnijim

TABELA SADRŽAJA

Ukoliko ste ikada razmišljali ili istraživali na internetu o mogućnostima odlaska na lečenje ili konsultaciju u inostranstvo, sigurno ste naišli na brojne internet stranice pojedinaca ili agencija za medicinski turizam, koje nude celokupnu organizaciju takvih putovanja.  Njihove funkcije su, između ostalog, posredovanje ili koordinacija između pacijenata i pružaoca medicinskih usluga.   

Proteklih godina je na našim prostorima bilo raznih, prilično neprofesionalnih pokušaja, da se grana medicinskog turizma oživi. To je u ljudima stvorilo veliku dozu skepticizma, pa je vremenom organizatore medicinskih putovanja javnost počela da izjednačava sa iskorištavanjem pacijenata, duplim cenovnicima, lažnim obećanjima, i sl.  Iz tog razloga se u našem regionu sve svelo na činjenicu da su pojedinci u takvim momentima prepušteni sami sebi ili, u najboljem slučaju, nekom poznaniku koji živi u gradu, gde će se sprovesti lečenje.  

Prava slika na svu sreću nije toliko mračna, jer i na našim prostorima postoje pojedinci i organizacije, čiji je rad vrlo transparentan i koje profesionalno pristupaju svom poslu. Brojni razlozi govore u prilog tome da angažujete stručnu pomoć pri organizaciji lečenja u inostranstvu.

KO SU UOPŠTE TI AGENTI, POSREDNICI I AGENCIJE?

Kada nas pitaju ko smo, mi odgovaramo da smo podrška pacijentima koji moraju ili žele da odu na lečenje u inostranstvo, u našem slučaju, u Austriju.  Vrlo često se susrećemo sa odgovorom: „ Aha, vi znači uzimate proviziju za  moje lečenje preko Vas“. Ovo sa sobom automatski povlači sledeću, uvek  neizgovorenu, misao „ Ako ja sam sve uradim, sigurno ću proći jeftinije, neće  niko zarađivati na meni“.

Ovakav stav polazi od ukorenjenog mišljenja da svako, ko se naziva agent ili  posrednik, živi od provizije, pa je u skladu sa time, spreman da „proda i  mačku  u džaku“, samo da bi došao do nje. Pri tome  su interesi pacijenta  sekundarna stvar. Bilo bi licemerno tvrditi da takvi pojedinci i agencije ne  postoje. I među najlepšim cvećem postoji korov. Važno je da znate da postoje i  profesionalci. Oni ne rade za „proviziju“ i ne ubeđuju klijente u neophodnost  lečenja u bilo kojoj ustanovi.

K

Medhel-ov zadatak je da Vam, na osnovu dugogodišnjeg iskustva naših partnera, dostavi što precizniju i transparentniju informaciju o mogućnostima i zdravstvenim ustanovama u Austriji. Mi smo uslužni i informativni servis pacijentu. Krajnju odluku o prihvatanju ili neprihvatanju neke opcije donosi klijent tj. pacijent.

Na našim prostorima, za sada, većinom rade samostalni agenti.  U inostranstvu, gde je medicinski turizam puno više razvijen, postoje brojne agencije sa većim brojem zaposlenih. Pored ove dve kategorije, imamo i treću, a to su zdravstvene ustanove, koje u svom stalnom kadru imaju koordinatora za internacionalne pacijente. To su uglavnom manje, privatne klinike, koje su se specijalizovale za internacionalne pacijente iz jedne zemlje – one iz koje osnivač dolazi ili je tamo proveo jedan deo svoje karijere.

Broj zaposlenih nije obavezno direktno proporcionalan kvalitetu koji se pruža. Često su pojedinačni agenti, dobro povezani sa lokalnim zdravstvenim ustanovama i uslužnim firmama, bolje rešenje. Oni imaju individualniji pristup klijentu, nego što to ima velika ustanova, u kojoj ste samo broj. Samostalni agenti često predstavljaju inostrane firme, koje su u svojim zemljama već dugo godina uspešne u medicinskom turizmu. Da bi svoje usluge kvalitetno ponudile na ovdašnjem tržistu, potreban im je partner koji govori jezik sredine i zbog toga angažuju firme poput MEDHEL-a.  U cilju razbijanja gore pomenutih predrasuda, potencijalnim klijentima dajemo dogovore na brojna pitanja.

KOJE USLUGE PRUŽAJU AGENCIJE?

Sve usluge koje agencija pruža su pažljivo dizajnirane, da bi pacijentu omogućile što jednostavniji i ugodniji odlazak, boravak i povratak sa lečenja. Između ostalog se tu ubrajaju:

PRIKUPLJANJE PROCENE TROŠKOVA / PONUDE

„Mogu lično da pozovem i da se samostalno informišem, naći ću već nekoga ko govori jezik“.

To je tačno. Međutim, mnogi nisu svesni da jezička barijera nije najvažniji problem. Velike zdravstvene ustanove ne stižu da isprate potrebe ni domaćih pacijenata, tako da ćete kao stranac,  u većini slučajeva, po vrlo kratkoj proceduri, biti ili preusmeravani na različite lokale i na kraju odustati, ili odmah u startu biti odbijeni. Neke ustanove uopšte ne primaju inostrane pacijente, a neke zahtevaju posebne procedure da bi uopšte dale informacije o mogućnostima lečenja.

Medhel sasluša klijenta, evidentira sve njegove želje i potrebe, stupa u kontakt sa odgovornim licima i traži individualizovanu procenu troškova po klijentovim željama. Ukoliko je potrebno, u klijentovo ime, zahtevamo dolazak izabranog specijaliste u ustanovu, koju ste odabrali za lečenje.

ORGANIZACIJA DOSTAVE MEDICINSKIH PODATAKA

Naročito u slučajevima kada se traži usluga drugog mišljenja, pribavljanje potrebnog materijala za lekare u inostranstvu (npr. histopatološke pločice sa uzorcima tumora) može biti jako stresno i naporno za pacijenta i njegovu porodicu. Postoje procedure sa kojima pacijenti uglavnom nisu upoznati i tu agencija igra važnu ulogu.

KOORDINACIJA KOMUNIKACIJE IZMEĐU PACIJENTA I LEKARA

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva lokalnog partnera, u mogućnosti smo da pružimo informacije o kvalitetu, akreditaciji i opremljenost različitih ustanova, kao i o reputaciji i referencama lekara.  U slučajevima, u kojima je moguće premostiti  jezičku barijeru i ukoliko to budući pacijent želi, organizujemo telefonsku konferenciju sa potencijalnim lekarom. Svaki pacijent mora izgraditi poverenje, da bi se osećao prijatno i u dobrim rukama. Naš cilj je da Vam u tome pomognemo.

ORGANIZACIJA PLAĆANJA

Imajući u vidu brojne malverzacije, koje su u našoj zemlji ispratile odlaske na lečenje u inostranstvo, Medhel se odlučio da ne posreduje u plaćanju usluga za lečenje između zdravstvene ustanove i pacijenta. Svaka uplata terapije se vrši direktno izabranoj zdravstvenoj ustanovi. Smatramo da na taj način pružamo potpunu transparentnost troškova lečenja i distanciramo se od politike duplih cena.   

POMOĆ U ORGANIZACIJI SAMOG PUTOVANJA

„Znam i ja da odem na Booking.com i rezervišem avion i hotel“ 

Tačno, s tim što su rezervacija nekog hotela i aviona najmanji deo posla.  Na internet portalima ne piše da li je osoblje hotela upoznato sa potrebama medicinskog turiste i da li zna koga da pozove, u slučaju da je potrebno. Takođe, preko klasičnih rezervacionih portala, vrlo teško možete organizovati prevoz bolesne osobe ili pacijenta sa posebnim potrebama. Administracija oko putovanja je još jedna stavka, na koju većina klijenata potpuno zaboravi. Naš zadatak je da vas kroz ceo proces sprovedemo što jednostavnije i što je brže moguće.

KONTAKT OSOBA ZA VREME CELOKUPNOG BORAVKA U BOLNICI

Čak i ustanove koje imaju zaposlenog internacionalnog koordinatora, ne mogu pružiti individualnu uslugu svakom inostranom pacijentu. Ta osoba uglavnom govori jedan ili dva jezika i ima zaduženja, koja su pretežno vezana za administraciju,  i uporedo, u skladu sa kapacitetima, koordinira jedan broj stranih pacijenata.  Zdravstvene ustanove na mesečnom nivou ne mogu predvideti broj prijema internacionalnih pacijenata, niti strukturu zemalja iz kojih će oni doći. Iz tog razloga, finansijski gledano, stalno zaposlenje velikog broj osoblja, koje će biti u stanju da pruži individualan servis pacijentu na različitim jezicima, nije održivo i rentabilno. Ozbiljne klinike, za ovaj deo posla, sve više angažuju agencije, kao što smo mi.

Medhel-ov zadatak je da se pobrine za pacijente sa našeg govornog područja, da mu organizuje medicinskog ličnog tumača na maternjem jeziku, dostavi neophodnu medicinsku istoriju i organizuje sve što je potrebno, da bi zdravstveni radnici mogli da se fokusiraju na svoj posao, lečenje, a pacijent dobio osećaj da je u sigurnim rukama.

KONTAKT SA PACIJENTOM I NAKON NJEGOVOG POVRATKA U MATIČNU ZEMLJU

Kontakt sa lekarom koji Vas je lečio ili operisao, neće prestati onog momenta kada napustite Austriju. Želimo da znamo kako se osećate, da li je sve u redu i ukoliko postoje problemi, da ih rešavamo zajedno. Isto tako, usled komplikovanih administracija, gužvi, zauzetosti hirurga, jezičkih barijera i sl. komunikacija za eksternu osobu nekad nije jednostavna.  Mi smo u svakodnevnom kontaktu sa zdravstvenim ustanovama, pa znamo kako i kome da se obratimo.

Ne ustručavajte se da nas pozovete i da se informišete. Rado ćemo odgovoriti na sva Vaša pitanja. Pratite našu stranicu na Facebook-u ili nas posetite na www.medhel.rs

TABELA SADRŽAJA

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze. Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Vodič kroz onkološko lečenje

Saznajte sve bitne informacije o lečenju karcionama na jednom mestu za 3h

SLIČNE OBJAVE

Možda će te i ovo zanimati

Saznajte sve o svom zdravlju za samo 4 sata! Total Body Scan® – vaša najbolja prevencija i sigurnost.
Aparat za protosnko zracenje i zracenje karbonskim jonima u Austriji
Protonsko zračenje i zračenje karbonskim jonima – Nova dimenzija radioterapije u Austriji
Koordinacija lecenja u inostranstvu
Koordinacija lečenja

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

 Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze.
Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Pitanja za 1. posetu onkologu

Unesi svoje podatke i preuzmi besplatnu brošuru.

Pošalji nam svoju priču