Šta je koordinator pacijenata i koja je njegova uloga?

TABELA SADRŽAJA

Internacionalni pacijenti predstavljaju veliki izazov za kompletno osoblje zdravstvenih ustanova, pogotovo ako ono nije naviknuto na rad sa strancima i nema odgovarajuću infrastrukturu. Internacionalni pacijenti sa sobom nose veliku količinu dodatnih aktivnosti, jezičku barijeru, kompleksne planove lečenja, itd. Pogotovo se u velikim sistemima dešava da internacionalni pacijenti “potonu”.

To otprilike izgleda ovako: članovi porodice se osećaju preopterećeno, ne znaju kome se treba obratiti. Pacijent je pored svog zdravstvenog problema još dodatno preplašen, jer posmatra uznemirene članove porodice. Lekari su preokupirani prepunim rasporedima, pa nemaju vremena za rešavanje organizacionih problema i dodatna pitanja. Pacijent čeka. Porodica čeka. Ništa se ne dešava. Računi za lečenje rastu. Sve u svemu, vrlo neprijatna situacija koje je apsolutno nepoželjna i negativno utiče na celokupan proces lečenja.

Dosadašnje iskustvo pokazuje da veliki deo javnosti veruje kako je prijemom u inostranu zdravstvenu ustanovu uspeh u odlasku na lečenje postignut i da je dalji tok lečenja zagarantovan. Međutim, realnost ili bolje rečeno “ne-realnost” ovog uverenja vrlo brzo pokaže svoje pravo lice.

Kako se ovako nešto ne bi dogodilo, sve klijente agencije MEDHEL u Austriji prati koordinator pacijenata. Koordinator pacijenta je osoba koja će klijenta pratiti od početka do kraja lečenja, osigurati da što lakše i sigurnije prođe kroz ceo proces i omogogućiti da se u potpunosti fokusira na  svoje lečenje i oporavak. U daljem tekstu ćemo Vas upoznati sa nekim zaduženjima naših koordinatora.

Koordinatori su veza između pacijenta i zdravstvenog sistema.

Njihov zadatak je da se pobrinu da pacijent dobije svu potrebnu medicinsku negu, da razume svoje medicinsko stanje, predloženu terapiju i druge instrukcije. Koordinator se takođe brine o pratećim servisnim uslugama. Kroz kontrolu i optimizaciju ponavljanja dijagnostičkih i medicinskih usluga  koordinator takođe vodi računa o racionalizaciji troškova lečenja.

MEDHEL koordinatori sastavljaju optimalan vremenski plan dijagnostike i lečenja

Bez obzira što se radi o internacionalnom pacijentu, standardno vreme čekanja na dijagnostiku i terapiju je isto kao i za pacijenta koji je osiguran u zemlji u kojoj se lečite. Zahvaljujući poslovnim kontaktima i iskustvu u mogućnosti smo da našim klijentima organizujemo kompaktne planove dijagnostike i lečenja, bez nepotrebnog čekanja. 

tim lekara

tim lekara razgovara malaMEDHEL koordinatori su u konstantnoj komunikaciji sa odgovornim lekarskim timom 

Realnost je da lekari nisu u mogućnosti da posete pacijenta svaki dan. Dužnost koordinatora je da za svakog svog pacijenta pozove odgovornog lekara, upozna ga sa najsvežijim informacijama i nalazima, a nakon toga prenese povratnu informaciju pacijentu i bolničkom osoblju koje je zaduženo za svakodnevnu negu.

MEDHEL koordinatori prisustvuju konzilijumima 

Koordinatori prisustvuju konzilijumima i vode dodatne razgovore sa odgovornim lekarima za svakog pacijenta pojedinačno. Pre nego što lekar obavesti pacijenta, koordinator je već obavio više razgovara sa celim lekarskim timom i prikupio sve relevantne informacije o nalazima, dijagnozi itd. U toku razgovora pacijent dobije ogromnu količinu informacija o trenutnom zdravstvenom stanju i opcijama lečenja. Nakon toga se javljaju dodatna pitanja jer većina lekara koristi medicinsku terminologiju koja nije uvek jednostavna za razumeti. Koordinator je tu da razumljivim jezikom interpretira ono što je lekar rekao,  pruži odgovore na sva dodatna pitanja pacijenta, pomogne u donošenju odluke o lečenju i pripremi pacijenta za procedure koje će uslediti.  

MEDHEL koordinatori organizuju transfere između zdravstvenih institucija

Kompleksni slučajevi zahtevaju multidisciplinarno lečenje i najbolje stručnjake iz svake oblasti medicine. Kroz planiranje i organizovanje lečenja u više zdravstvenih institucija, našim klijentima osiguravamo lečenje od strane najboljih stručnjaka iz tražene oblasti.

MEDHEL koordinatori su prisutni u interventnim salama, operacionim salama, kao i na odeljenima intenzivne i srednje intenzivne nege.

Neke intervencije, kao što je npr. koronarna angiografija, se izvode u lokalnoj anesteziji, pacijent je svo vreme budan i u toku zahvata sarađuje sa lekarom. Kako bi osigurali besprekornu komunikaciju pacijent – lekar u toku zahvata, bili sigurni da pacijent ne trpi bolove, koordinatori su svo vreme prisutni u interventnoj sali. Ukoliko je potrebno, takođe pratimo pacijenta u pripremne prostorije pre operacije. Prisutni smo u jedinicama intenzivne i srednje intenzivne nege, kako bi se uverili u stanje pacijenta, osigurali komunikaciju sa osobljem i izvestili članove porodice o ishodu operacije i napretku pacijenta.

patientcare banner 2
patient care baner

MEDHEL koordinatori prate pacijenta prilikom svih pregleda i konsultacija

Prilikom svake konsultacije sa pacijentom lekar koordinatoru daje medicinske instrukcije za dalje etape lečenja. Sprovođenje i organizacija istih je zadatak koordinatora, a ne samog lekara. Lekari su prezauzeti lečenjem pacijenta da bi se bavili i organizacionim delom.  Koordinator mora biti prisutan svo vreme kako ne bi došlo do propusta u organizaciji lečenja i dijagnostike.  

MEDHEL koordinatori govore srpski i nemački jezik

Jezička barijera je važna tema kada govorimo o lečenju u inostranstvu, ali procentualno predstavlja najmanji deo posla koordinatora. Klijenti MEDHEL-a ne moraju brinuti o jezičkoj barijeri, pošto naši koordinatori govore srpski i nemački jezik i preuzimaju ulogu prevodioca kada je to potrebno.

Lista zaduženja koordinatora se ovde ne završava, a sve naše aktivnosti su usmerene ka tome da pacijent dobije sve aspekte medicinske nege koja mu je potrebna.

Ukoliko već sada razmišljate o odlasku na lečenje u Austriju, kontaktirajte nas putem e-mail adrese office@medhel.at ili pozivom na +381 63 388 546 za sve informacije.

TABELA SADRŽAJA

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze. Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Vodič kroz onkološko lečenje

Saznajte sve bitne informacije o lečenju karcionama na jednom mestu za 3h

SLIČNE OBJAVE

Možda će te i ovo zanimati

Saznajte sve o svom zdravlju za samo 4 sata! Total Body Scan® – vaša najbolja prevencija i sigurnost.
Aparat za protosnko zracenje i zracenje karbonskim jonima u Austriji
Protonsko zračenje i zračenje karbonskim jonima – Nova dimenzija radioterapije u Austriji
Koordinacija lecenja u inostranstvu
Koordinacija lečenja

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

 Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze.
Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Pitanja za 1. posetu onkologu

Unesi svoje podatke i preuzmi besplatnu brošuru.

Pošalji nam svoju priču