Implantacija stent proteze u slučaju aneurizme trbušne aorte

TABELA SADRŽAJA

Usled tzv. ateroskleroze, nagomilavanja naslaga na zidovima krvnih sudova, uglavnom dolazi do njihovog sužavanja. Međutim, u brojnim slučajevima, ateroskleroza može dovesti ne samo do sužavanja već i do proširenja arterije odnosno stvaranja aneurizme. Ovakva promena krvnog suda se često dešava kod pušača, dijabetičara i pacijenata sa visokim krvnim pritiskom ili povišenim masnoćama u krvi.

OPASNOSTI ANEURIZME TRBUŠNE AORTE UKOLIKO SE ONA NE LEČI

Što je aneurizma veća, veća je i opasnost od njenog pucanja. Prema grubim procenama, kod aneurizme koja je u prečniku šira od 5,5 cm, dolazi do pucanja kod 6 od 100 muškaraca, posmatrano u periodu od godinu dana. Još jedan pokazatelj hitnosti operacije je brzina rasta aneurizme – više od 0,5 cm u toku 6 meseci odnosno više od 1 cm u toku godinu dana – kao i bolovi u predelu leđa i stomaka. Aneurizma trbušne aorte je opasna iz više razloga, a najvažniji su:

  • Zid aneurizme je često veoma tanak i iznenada može da pukne. Posledica pucanja je akutno unutrašnje krvarenje i smrtni ishod.
  • Krvni ugrušci, koji se nalaze unutar aneurizme trbušne aorte, mogu dospeti do krvnih sudova u nogama i začepiti ih (akutno začepljenje krvnih sudova)

Operativno lečenje aneurizme trbušne aorta može da spreči ove opasnosti.

KOJE METODE OPERACIJE POSTOJE?

Pacijentima na raspolaganju stoje dve metode, manje i više invazivna.Prva mogućnost je  standardna tzv. otvorena operacija i sastoji se u zameni proširenog dela trbušne aorte plastičnom protezom, koja se ušiva u trbušnu aortu. U ovom slučaju je neophodno otvoriti trbušni prostor, što ovaj pristup čini puno invazivnijom metodom za pacijenta. 

tehnike operacije srpski
tehnike operacije

Zahvaljujući razvoju tehnike hirurzi su danas u mogućnosti, ukoliko to kliničko stanje pacijenta dozvoljava, da aneurizmu premoste endovaskularnom tehnikom tj. upotrebom tzv. stent proteze, koja se uz pomoć katetera uvodi preko preponskih arterija. Odluku o izboru tehnike operacije donosi hirurg na osnovu brojnih preoperativnih dijagnostičkih pregleda.  

KAKO TEČE OPERACIJA?

Zahvat se izvodi u opštoj (totalna narkoza), spinalnoj (narkoza koja se daje u blizinu kičmene moždine) ili lokalnoj anesteziji.

U većini slučajeva se upotrebljava “Y” proteza, koja je izrađena od specijalnog plastičnog materijala, ojačanog metalnom mrežicom. “Y” stent proteza se sastoji iz dva dela: glavnog tela proteze koje je čvrsto povezano sa jednim od dva kraka  proteze i posebno odvojenog drugog kraka proteze. Oba dela proteze se ubacuju pojedinačno, uz pomoć posebnog katetera i tek onda spajaju. Ulaz se omogućava putem uboda odnosno malih rezova na obe preponske arterije. Kako bi hirurg sebi osigurao preciznu orijentaciju, prvi korak predstavlja markiranje položaja i protezanja aneurizme pomoću RTG-a sa kontrastnim sredstvom. Oba umotana dela proteze se jedan za drugim, uz pomoć katetera, ubacuju preko otvorenih preponskih arterija i pažljivo pozicioniraju u aneurizmu. Proteza se, nakon izvršene kontrole ispravnosti pozicije, oslobađa iz uvodnog katetera.

proteze operacije aorte
proteze

U zavisnosti od tipa proteze, postoje dva načina postavljanja:

  • stent proteza se uz pomoć ojačane metalne mrežice sama širi i postavlja ili
  • uz pomoć balonskog katetera koji širi protezu i pričvršćuje je na zid suda.

Krajnji efekat operacije: proteza s unutrašnje strane oblože prošireni deo trbušne aorte i račvanje obe ilijačne arterije, što će u budućnosti omogućiti normalno proticanje krvi. Kao završni deo operacije se radi kontrolno RTG snimanje sa kontrastom.

Ukoliko stent protezu nije moguće pravilno pozicionirati  i dođe do komplikacija  (jer je npr. račvanje bubrežnih arterija blokirano protezom), korektura kateterom uglavnom nije moguća. U tom se slučaju se, bez odlaganja, pristupa otvorenoj varijanti operacije. Povrede krvnih sudova ili pucanje aneurizme takođe bez izuzetka podrazumevaju prelazak na otvorenu varijantu operacije sa momentalnim otvaranjem trbušnog prostora. Ovo je ujedno i razlog zbog koga lekari pacijenta informišu o podrazumevanoj saglasnosti za otvorenu operaciju, iako je u osnovi planirana implantacija stent proteze. Svako odlaganje otvorene operacije, u ovakvim slučajevima, predstavlja opasnost po život.

ŠANSE ZA USPEH

Uopšteno, ova operacija nudi dobru mogućnost da se aneurizma isključi iz krvotoka, pri čemu je važno voditi računa o izboru hirurga, koji mora biti veoma iskusan u primeni ove tehnike. Odlučujući faktor za uspeh operacije je apsolutno zaptivanje stent proteze na mestu spajanja, tako da krv izgubi mogućnost prolaska u aneurzimu. Već i najminimalnija propustljivost može dovesti do toga da aneurizma poraste i, u najgorem slučaju, pukne. Ukoliko se utvrdi propustljivost stent proteze ili se ona javi nakon nekoliko godina, moguće je izvršiti korekturu, ponekad i bez operacije. U većini slučajeva je međutim neophodno uraditi još jednu operaciju, prilikom koje se ubacuje još jedna stent-proteza, u vidu produžetaka. Ukoliko se ni ovim zahvatom ne postigne željeno zaptivanje, aneurzima se mora premosti u otvorenoj operaciji.

Za dugoročni uspeh operacije nezaobilazni su pomoć i saradnja pacijenta. Kao prvo, neophodno je lečiti primarnu bolest, aterosklerozu, i sprečiti njeno dalje napredovanje. To podrazumeva prestanak sa pušenjem, specijalne dijete, kao i terapiju daljih faktora rizika. Takođe je važno da pacijent odlazi na redovne lekarske kontrole. Prva kontrola nakon otpusta iz bolnice je u periodu između 3 i 6 meseci, a nakon toga jednom godišnje

Ukoliko imate pitanja ili su Vam potrebne informacije u vezi operativnog lečenja aneurizme trbušne aorte u Beču pišite nam na office@medhel.at ili pozovite +381 63 388 546.

TABELA SADRŽAJA

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze. Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Vodič kroz onkološko lečenje

Saznajte sve bitne informacije o lečenju karcionama na jednom mestu za 3h

SLIČNE OBJAVE

Možda će te i ovo zanimati

Saznajte sve o svom zdravlju za samo 4 sata! Total Body Scan® – vaša najbolja prevencija i sigurnost.
Aparat za protosnko zracenje i zracenje karbonskim jonima u Austriji
Protonsko zračenje i zračenje karbonskim jonima – Nova dimenzija radioterapije u Austriji
Koordinacija lecenja u inostranstvu
Koordinacija lečenja

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

 Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze.
Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Pitanja za 1. posetu onkologu

Unesi svoje podatke i preuzmi besplatnu brošuru.

Pošalji nam svoju priču