Razgovor sa Tatjanom Popović: Hrana kao lek

TABELA SADRŽAJA

Kada ljudsko telo izađe iz prirodnog balansa i u njemu dođe do fizoloških procesa koji odstupaju od normalnih, ono ulazi u stanje bolesti. Kako bi se telo opet vratilo u ravnotezu i stanje zdravlja, potrebno je delovati u isto vreme sa različitih strana. Ovo je u nauci i medicini poznato pod pojmom multidiscipliniranog pristupa lečenju. Klasična medicina je nezamenjivi deo u procesu izlečenja.  Međutim, ne smemo zanemariti činjenicu da naša psiha i ono što putem hrane unosimo u organizam veoma utiču na nastanak bolesti odnosno uspeh u izlečenju.

Povodom objavljivanja elektronske knjige “21 dan program zdrave ishrane”, naše sugrađanke Tatjane Popović iskoristićemo priliku da se ponovo osvrnemo na važnost zdrave ishrane. Zanimalo nas je kome je namenjena knjiga, šta Tatjana misli o klasičnoj medicini, hrani kao leku i ulozi pravilne ishrane u lečenju onkoloških oboljenja.

dsc06953retatjanatpTatjana Popović je sertifikovani Health Coach, autor, edukator i predavač. Studije Health Coaching-a je završila na renomiranom i svetski priznatom Institutu za integrativnu ishranu u Njujorku. Na Menhetnu je osnovala svoju privatnu praksu pod nazivom Totally Wellness 2014.-te godine, sarađujući sa brojnim internacionalnim klijentima i pomažući im da promene ishranu i stil života. Tatjanini počeci bavljenja zdravom hranom vezani su za makrobiotički režim ishrane čije je osnove savladala uz pomoć mentora – prestižnog holivudskog konsultanta makrobiotike Mine Dobić, uz čiju pomoć je prebrodila kancer koji joj je dijagnostikovan sa 18 godina. Danas živi i radi u Srbiji, aktivno sprovodeći brojne projekte u saradnji sa domaćim kompanijama, sa ciljem unapređenja ishrane i stila života dece i odraslih.

Zasto si odlučila da napišeš knjigu?

21 dan program zdrave ishrane” nastao je iz moje velike ljubavi prema zdravoj hrani. Godinu dana sam posvetila kreiranju recepata, kako bih svojim čitaocima približila način na koji pripremam hranu, kao i kako bih mnoge inspirisala da unaprede ishranu i stil života.

Kome je knjiga namenjena?

Knjiga je namenjena svima onima koji žele da razumeju razliku između dijete i zdrave ishrane, koriguju telesnu težinu, unaprede san, ubrzaju metabolizam, otklone brojne digestivne probleme, unaprede izgled kože, kose i noktiju, utiču na povećanje nivoa energije u toku dana, i još mnogo toga. Sigurna sam da će ovaj program umnogome pomoći svima onima koji su u potrazi za receptima koji će ih motivisati da istraju na svom putu bavljenja zdravljem i ishranom.

Koji su očekivani efekti posle “21 dana programa zdrave ishrane”?

Očekivani efekti ovog programa su unapređenje zdravlja i postavljanje sjajnog temelja za dalji razvoj zdravih navika u životu.

Tvoj stav na temu “Hrana kao lek, klasična medicina ili kombinacija?”

Pristalica sam holističkog pristupa zdravlju. Podržavam i poštujem konvencionalnu medicinu, jer bez nje ne bismo bili u mogućnosti da objasnimo šta nam se dešava u organizmu. S druge strane, funkcionalna medicina mi je približnija i radujem se što se sve više praktikuje ovakav pristup. Naime, reč je o tome da se pronađe uzrok problema pacijenta, a ne da se samo leči posledica. U funkcionalnoj medicini način ishrane i bavljenje fizičkom aktivnošću predstavljaju osnovu naspram koje se razmatra najbolji način lečenja. Nekada je apsolutno dovoljno lečiti zdravstveni problem hranom, međutim u brojnim slučajevima konvencionalna medicina nam i te kako može pomoći da brže dođemo do ozdravljenja.

Pitanje koje klijenti sa onkološkim oboljenjima uvek postave lekarima jeste “Da li se moram pridržavati posebnog režima ishrane?”. Na našim prostorima je odgovor skoro uvek isti: “Ishrana kao i do sada”.Šta bi ti odgovorila, s obzirom na to da si uspešno pobedila kancer?

U slučaju kancera, ali i drugih manje ozbiljnih zdravstvenih problema, uvek savetujem promenu režima ishrane. Apsolutno je važno razumeti da ono što jedemo utiče na imunitet, kvalitet krvne slike, zdravlje vitalnih organa, svakodnevni nivo energije, imunitet, i sve ostale funkcije organizma.

S obzirom da postoje namirnice koje utiču na pojavu, kao i na podsticanje širenja metastaza kancera, apsurdno je pacijentima govoriti da nastave sa istim režimom ishrane kao i do sada. Kada se kancer dogodi, potrebno je delovati sa različitih strana kako bi se suzbio dalji razvoj i postigao oporavak i ozdravljenje. Ovo spominjem jer često nailazim na osobe koje izmene jednu do dve stvari u svom režimu ishrane, npr. uvedu čaj od đumbira i prestanu da jedu beli hleb, a sa druge strane nastave da konzumiraju mesne prerađevine, rafinisani šećer, margarin, grickalice i sve druge industrijski prerađene namirnice. Smatram da je potrebno napraviti drastičnije promene u ishrani, i posvetiti se svakodnevnom konzumiraju hrane koja ima dokazane prednosti u lečenju i prevenciji kancera. Međutim, spomenula bih i da promena ishrane nije jedina na koju treba usmeriti svu pažnju. Stil života, tj. bavljenje fizičkom aktivnošću, prestanak konzumiranja cigareta i alkohola, provođenje što više vremena u prirodi, kao i eventualna promena okruženja, u mnogim slučajevima može pomoći da se prebrodi ova teška bolest.

Koje su tvoje omiljene namirnica za jačanje imuniteta u zimskom periodu?

U toku zime najčešće konzumiram duže kuvanu hranu, jer je ona u skladu sa ovim godišnjim dobom. Od namirnica najviše uživam u đumbiru od kog pravim čaj ili detoks napitke, u narandžama, turšiji (utiče na jačanje digestivnog trakta i zdrave crevne flore), potom u različitim jelima sa belim lukom, salatama sa keljom, i neizostavnim začinima od kojih posebno izdvajam kurkumu i crvenu tucanu papriku.

tp

Tatjana Popović

www.totallywellness.rs

TABELA SADRŽAJA

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze. Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Vodič kroz onkološko lečenje

Saznajte sve bitne informacije o lečenju karcionama na jednom mestu za 3h

SLIČNE OBJAVE

Možda će te i ovo zanimati

Saznajte sve o svom zdravlju za samo 4 sata! Total Body Scan® – vaša najbolja prevencija i sigurnost.
Aparat za protosnko zracenje i zracenje karbonskim jonima u Austriji
Protonsko zračenje i zračenje karbonskim jonima – Nova dimenzija radioterapije u Austriji
Koordinacija lecenja u inostranstvu
Koordinacija lečenja

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

 Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze.
Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Pitanja za 1. posetu onkologu

Unesi svoje podatke i preuzmi besplatnu brošuru.

Pošalji nam svoju priču