Veštačka inteligencija bi u budućnosti mogla da spasi milione ljudi od pogrešnih dijagnoza

TABELA SADRŽAJA

Nema sumnje da polje medicine značajno napreduje svakim danom. Kako ljudska bića ipak nisu savršena, doktori i dalje ponekad greše u uspostavljanju dijagnoze.

Greške u osnovnoj dijagnozi bolesti su treći vodeći uzrok smrti. Ovaj podatak je potvrđen skorašnjom studijom na John Hopkins Medicine institutima. Noviji statistički podaci govore da, prilikom analize rendgenskih snimaka pluća, doktori u 69 % slučajeva ne uspevaju dijagnostikovati kancer u ranoj fazi. Veća objektivnost prilikom postavljanja dijagnoze bi svakako značajno pomogla u sprečavanju donošenja pogrešnih odluka .

Vestačka inteligencija kao podrška, a ne zamena za lekara

Instant drugo mišljenje u momentima postavljanja dijagnoze, bi doktorima pružilo mnogo više samopouzdanja u donošenju odluka pod pritiskom, zar ne ? U ovom kontekstu (AI) veštačka inteligencija može imati veliku ulogu kao podrška u konsultaciji oko drugog mišljenja.

Skychain je nova Blockchain platforma koja je dokazala da je (AI) u većini slučajeva sposobna da postavi dijagnozu tačnije od doktora.

Ruski eksperti za (AI) tehnologiju i lekari specijalisti su sproveli ispitivanja upotrebe sistema veštačke intaligencije u medicinsko- dijagnostičke svrhe, poredeći rezultate grešaka sa “živim” doktorima. Sistem je testiran u dijagnostici kancera,srčanih problema i melanoma.

Interesantno, prilikom ispitivanja sistem je pogrešio u 4% do 14% slučajeva, u poređenju sa doktorima koji su grešili u intervalu od 18% do 32%  kod postavljanja dijagnoze.

Kako sistem zapravo funkcioniše?

Skychain tehnologija funkcioniše po principu neuralnih mreža. To je sistem koji ima sposobnost učenja, memorisanja i generalizacije na osnovu podataka sa kojima se obučava

Spajanje sistema neuralnih mreža sa laboratorijama i medicinskim institucijama koje poseduju velike količine podataka, doprineće u treniranju vestačke intaligencije, kako bi ona što tačnije dala rezultate prilikom ranog dijagnostikovanja bolesti.

Sasvim je sigurno da prikupljanjem ogromnog broja medicinskih podataka , sistem samostalnog učenja mašine u bliskoj budućnosti može pružiti ogroman broj mogućnosti u polju dijagnostike i lečenja.

TABELA SADRŽAJA

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze. Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Vodič kroz onkološko lečenje

Saznajte sve bitne informacije o lečenju karcionama na jednom mestu za 3h

SLIČNE OBJAVE

Možda će te i ovo zanimati

Saznajte sve o svom zdravlju za samo 4 sata! Total Body Scan® – vaša najbolja prevencija i sigurnost.
Aparat za protosnko zracenje i zracenje karbonskim jonima u Austriji
Protonsko zračenje i zračenje karbonskim jonima – Nova dimenzija radioterapije u Austriji
Koordinacija lecenja u inostranstvu
Koordinacija lečenja

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

 Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze.
Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Pitanja za 1. posetu onkologu

Unesi svoje podatke i preuzmi besplatnu brošuru.

Pošalji nam svoju priču