Embolizacija prostate

TABELA SADRŽAJA

Prostata je žlezda koja predstavlja deo muškog reproduktivnog sistema. Ona proizvodi materije koje ulaze u sastav ejakulata (sperme). Normalno, prostata je veličine i oblika kestena. Statistike pokazuju da od unutrašnjih organa čoveka prostata najčešće oboleva. 

Dobroćudno uvećanje prostate (benigna hiperplazija prostate) se javlja kod velikog broja muškaraca u poznijim godinama i prouzrokuje brojne poteškoće, kao što su povećana potreba za mokrenjem, problemi pri pražnjenju bešike, upale bešike, i sl. 

Embolizacija arterija prostate (PAE)

Embolizacija arterija prostate (PAE) je interventno-radiološka, minimalno invazivna metoda lečenja dobroćudnog uvećanja prostate, u slučajevima gde terapija lekovima nije pokazala rezultate. 

Ova metoda podrazumeva saradnju između urologa i intervencionalnog radiologa. U Austriji se primenjuje od 2014. godine i konstantno usavršava, a danas predstavlja jedan od rutinskih zahvata. 

Alternativa operaciji

Embolizacija arterije prostate je minimalno invazivna, radi se bez opšte narkoze i predstavlja alternativu klasičnoj operaciji. Tehnički gledano, radi se o zahvatu koji je sličan angiografiji i koji traje između 90 i 120 minuta. Pacijentu se u lokalnoj anesteziji, preko preponske arterije, u arteriju prostate uvodi tanki kateter. Mali ogranci arterije prostate se uz pomoć sitnih plastičnih perlica trajno zatvaraju, što sprečava dovod kiseonika i hranjljivih materija i srednjeročno dovodi do skupljanja prostate. 

pae prostata embolisation
PAE

Embolizaciju prostate u Beču organizujemo u saradnji sa timom koji je ovaj zahvat etablirao u Austriji. Uslov za operaciju je prethodni urološki pregled, kako bi se utvrdilo da li je kod pacijenta PAE medicinski indikovana, ili možda postoji bolja opcija za rešenje problema. 

Prema rečima lekara koji izvode intervenciju za naše klijente, ukoliko se dijagnostički deo, pre same intervencije, odradi kako treba, uspešnost ove intervencije iznosi 80 do 90%. Iz tog razloga je dijagnostički deo tj potvrđivanje indikacije za zahvat od presudnog značaja. Samo u retkim slučajevima se javljaju komplikacije, a efekat skupljanja prostate se po pravilu javlja posle mesec dana nakon završenog zahvata.  Kod nekih pacijenata to “prvo” smanjenje nije dovoljno, pa se u tom slučaju preporučuje nastavak medikamentozne terapije. 

Iako metoda ima visoku stopu uspešnosti, postoje pacijenti koji uopšte ne odreaguju na embolizaciju tj ne dođe do poboljašnja simptoma. Takođe, postoje pacijenti kod kojih poboljšanje traje u nekih prvih 6 meseci, pa se simptomi ponovo pojave. Intervencija može da se ponovi, međutim ako nije uspelo iz prvog puta tj. pacijent uopste nije odreagovao u smislu poboljšanja simptoma, mala je verovatnća da ce i sledeći put. U ovom slučaju je bolje razmotriti i neke druge opcije. 

Radi bolje razumevanja teme indikacije za zahvat,kao i važnosti kliničkog pregleda i ličnog razgovora sa lekarom,  evo primera dva pacijenta, kod kojih je prisutno benigno uvećanje prostate, ali malu razliku u volumenu: 

  • Pacijenti kod kojih je volumen prostate između 70ml i 80ml – ablacija prostate vodenom parom je u ovakvim slucajevima adekvatnija od embolizacije
  • Pacijenti kod kojih je volumen prostate veci od 80ml – oni su po pravilu dobri kandidati za PAE proceduru

Ono što je takođe bitno i pravi razilku u uspešnosti jeste dužina trajanja problema, simptomatike, kao i prisutnost pratećih oboljenja.

Za intervenciju embolizacije prostate pacijent treba da planira nekih 5 do 7 dana boravka u Beču, kako bi se uradili svi pripremni pregledi, konsultacija sa lekarima, a posle intervencije i prva kontrola. Sve potrebne informacije vezane za organizaciju ove intervencije u Beču, možete dobiti pozivom na + 381 63 388 546 ili putem e-mail office@medhel.at.  Upit možete poslati i putem naše kontakt forme, koju ćete pronaći ovde.

TABELA SADRŽAJA

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze. Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Vodič kroz onkološko lečenje

Saznajte sve bitne informacije o lečenju karcionama na jednom mestu za 3h

SLIČNE OBJAVE

Možda će te i ovo zanimati

Saznajte sve o svom zdravlju za samo 4 sata! Total Body Scan® – vaša najbolja prevencija i sigurnost.
Aparat za protosnko zracenje i zracenje karbonskim jonima u Austriji
Protonsko zračenje i zračenje karbonskim jonima – Nova dimenzija radioterapije u Austriji
Koordinacija lecenja u inostranstvu
Koordinacija lečenja

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

 Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze.
Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Pitanja za 1. posetu onkologu

Unesi svoje podatke i preuzmi besplatnu brošuru.

Pošalji nam svoju priču