Zdrav digestivni trakt: Zašto je važno pružiti idealne “životne uslove” našim mikroprijateljima?

TABELA SADRŽAJA

Naš digestivni trakt predstavlja dom ogromnom broju bakterija koje zajedno formiraju složeni ekosistem – ljudski mikrobiom. Ako razmislimo o činjenici da se ljudski mikrobiom sastoji od 100 triliona bakterijskih ćelija, a odrasla osoba ima oko 10 triliona humanih ćelija (tri puta manje), jasno nam je koliko je važno da taj ekosistem uvek bude u ravnoteži, zdrav i sa idealnim uslovima za život. Mikrobiom u digestivnom traktu direktno utiče, kako na odsustvo, tako i na prisustvo raznih oboljenja poput dijabetesa, autoimunih poremećaja, depresije, jačinu imuniteta i sl. Najnovija istrazivanja su pokazala da mikrobiom utiče i na peristaltiku creva. Zdrava i neoštećena creva su prvi preduslov za rast i razvoj zdravog mikrobioma.

Opstipacija, poremećaji u pražnjenju creva, kao i generalni problemi sa varenjem, mogu biti prvi znakovi oboljenja gastrointestinalnog trakta. Pre nego što se zabrinete da li je Vaša probava “normalna”, morate znati šta to u Vašem slučaju znači. Normalna probava ne podrazumeva pod obavezno svakodnevno pražnjenje creva, jer je to vrlo individualna stvar. Regularnom probavom se može smatrati pražnjenje creva jednom do najviše tri puta dnevno ili najmanje tri puta nedeljno. Manja ili veća učestalost se smatra abnormalnom, ali nije neophodno alarmantna.

Koji su simptomi opstipacije?

Opstipacijom se smatra odsustvo stolice više od tri dana, kao i kada je stolica tvrda, suva i bolna. Do poremećaja može doći usled bolesti, promene intenziteta aktivnosti ili ishrane, što se vremena na vreme dešava skoro svakom. Međutim, promene koje traju duže od nedelju dana mogu biti znak za upozorenje.

Sledeći simptomi ukazuju da bi trebalo potražiti medicinsku pomoć:

  • Krv u stolici, koja se može pojaviti u vidu crne ili crvene boje i imati konzistenciju taloga kafe
  • Povraćanje krvi ili hematemeza 
  • Izostanak stolice više od tri dana
  • Jak, probadajući bol u stomaku

Dijagnostički pregledi gastrointestinalnog trakta

Digestivni trakt se deli na gornji i donji. Pregledi za gornji deo trakta su gastroskopija i enteroskopija (pregled za gornji deo tankog creva). Pregled donjeg digestivnog trakta se zove kolonoskopija i predstavlja “zlatni standard” kada je reč o pregledu donjeg dela digestivnog trakta.

Gastroskopija  je pregled gornjih delova digestivnog trakta (jednjaka, želudca i dvanaestopalačnog creva) uz pomoć endoskopa – dugačke, tanke i fleksibilne sonde sa kamerom na vrhu. Ova metoda daje uvid u stanje pomenutih organa i omogućava dijagnostiku različitih oboljenja . Indikacije za gastroskopiju mogu biti simptomi poput otežanog gutanja, abdominalnih bolova, krvarenja u digestivnom traktu, čira na želudcu, polipi, tumor itd.

Enteroskopija  se izvodi uz pomoć endoskopa u slučajevima kada se sumnja na oboljenje tankog creva. U zavisnosti koji deo tankog creva se ispituje, enteroskopija se deli na gornju i donju. Kada se ispituje gornji deo tankog creva, endoskop se plasira kroz usta. U slučaju ispitivanja donjeg dela, endoskop se plasira preko rektuma.

Kolonoskopija se primenjuje u slučajevima skrininga karcinoma debelog creva kao i ostalih problema sa donjim digestivnim traktom. Tokom kolonoskopije doktor koristi tanak savitljivi instrument koji se plasira kroz analni otvor. Instrument na vrhu ima kameru, pomoću koje se precizno mogu uočiti promene na debelom crevu i donjim delovima digestivnog trakta. Dan ili nekoliko dana pre pregleda, neophodna je priprema pacijenta, lekovima ili dijetama koje čiste debelo crevo, kako bi se dijagnostika mogla obaviti bolje i preciznije.

U slučaju da se tokom pregleda uoče patološke promene poput polipa ili tumorskih promena, u okviru kolonoskopije lekar može u istom aktu uzeti isečak tkiva za histopatološku analizu. Otkriveni manji polipi se tokom pregleda mogu odstraniti, čak i ako se kolonoskopija radi ambulantno. Polipektomija velikih polipa se radi u bolničkim uslovima kako bi se smanjio rizik po pacijenta. Kolonoskopija nije bolna ali je neprijatna dijagnostička metoda,iz tog razloga se radi u uslovima kratkotrajne analgosedacije.

Ukoliko imate bilo kakav gastroenterološki problem ili jednostavno želite da obavite rutinsku kontrolu, kontaktirajte nas! Nudimo Vam mogućnost da sve preglede obavite na klinkama u Beču, koje poseduju najsavremeniju tehnologiju i u kojima su dostupni najsavremeniji lekovi na trižištu.

TABELA SADRŽAJA

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze. Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Vodič kroz onkološko lečenje

Saznajte sve bitne informacije o lečenju karcionama na jednom mestu za 3h

SLIČNE OBJAVE

Možda će te i ovo zanimati

Saznajte sve o svom zdravlju za samo 4 sata! Total Body Scan® – vaša najbolja prevencija i sigurnost.
Aparat za protosnko zracenje i zracenje karbonskim jonima u Austriji
Protonsko zračenje i zračenje karbonskim jonima – Nova dimenzija radioterapije u Austriji
Koordinacija lecenja u inostranstvu
Koordinacija lečenja

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

 Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze.
Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Pitanja za 1. posetu onkologu

Unesi svoje podatke i preuzmi besplatnu brošuru.

Pošalji nam svoju priču