Vrhunska dijagnostika: Svetska premijera novog CT skenera u Beču

TABELA SADRŽAJA

1. marta 2016. godine je u Beču, na AKH klinici ( Odeljenje za biomedicinsku slikovnu dijagnostiku Medicinskog univerziteta), premijerno pušten u rad CT skener najnovije generacije –  Simensov Dual-Source SOMATOM Drive CT. AKH klinika je prva zdravstvena ustanova u svetu koja je ovaj novi CT uključila u svakodnevni rad bolnice.

Profesori sa Medicinskog univerziteta AKH klinike kažu da je CT Somatom Drive je od prvog dana u potpunosti integrisan u kliničku dnevnu praksu i da je postao najvažniji element odeljenja hitnog prijema. Posle skoro godinu dana rada, lekari ga ocenjuju kao izuzetno pouzdano dijagnostičko sredstvo, koje je omogućilo izuzetno preciznu dijagnostiku, uz minimalnu količinu zračenja, ali i rešenje za teške slučajeve poput novorođenih beba ili pacijenata u akutnim stanjima (infarkt, moždani udar, politrauma itd). Snimanje grudnog koša, abdomena i karlice je moguće za manje od jedne jedne sekunde, čak i kod pacijenata koji nisu u mogućnosti da zadrže dah. Kao dve najvažnije prednosti ističu:

  • Mogućnost upotrebe veoma niskih KV kod svih pacijenata koji ne prelaze telesnu težinu od 110 kg.
  • Mogućnost snimanja dece brzinom koja se meri delićem sekunde, a sa minimalnom dozom sedacije.

Kada govorimo o kvalitetu dobijenih slika, zadržavanje daha prilikom CT snimanja je ključni momenat. Svako pomeranje i svaki udah dovodi do mutnog i nepreciznog snimka. Somatom Drive modus za “slobodno disanje” predstavlja rešenje ovog problema.

Primena CT-a u pedijatriji takođe predstavlja veliki izazov, pogotovo kod vrlo male dece koja ne shvataju instrukciju disanja i kojoj, usled hitnosti snimanja, nije moguće dati sredstvo za smirenje. Deca su takođe veoma osetljiva na jačinu zračenja i količinu kontrastnog sredstva. Tehnologija Somatom Drive CT-a omogućava redukciju zračenja, kao i redukciju  količine kontrastnog sredstva na minimum, ali bez ugrožavanja kvaliteta slike.

Snimanje pacijenta sa bubrežnom insuficijencijom zahteva primenu manje količine kontrastnog sredstva, kako bi se izbegle komplikacije sa funkcionisanjem bubrega. Da bi se sprečio gubitak kvaliteta slike, usled slabog kontrasta, neophodna je posebna tehnologija koju Somatom Drive CT takođe poseduje

Vrlo je problematično uraditi CT snimanje kod pacijenata u akutnom stanju ili sa teškim povredama.  Jaki bolovi, izmenjeno psihičko stanje, položaj rane i druge okolnosti otežavaju pozicioniranje pacijenta, što dovodi do pomeranja i disanja prilikom snimanja, a samim time i do lošeg kvaliteta slike.  Brzina pomeranja pacijenta i dužina dinamičkog raspona Somatom Drive skenera rešavaju i ovaj problem.

Pušači, već u početnim fazama raznih bolesti pluća, uglavnom imaju problem da zadrže disanja i već posle kratkog vremena ostaju bez daha, što ih navodi na kašljanje. Do sada je to bio problem prilikom skrininga raka pluća,  jer da bi ono bilo uspešno, potrebno je eliminisati bilo kakvu vrstu pokreta prilikom snimanja. Modus “slobodnog disanja” jer rešio i ovaj problem.

I poslednje, ali možda najvažnije: mogućnost greške i lošeg kvaliteta slike prilikom snimanja Somatom Drive CT skenerom je pristupom “jednog operatera” svedena na apsolutni minimum. CT dijagnostika je po pravilu izuzetno komplikovana i zahteva posebnu obuku. Međutim, Somatom Drive sistem je potpuno automatizovan i tako dizajniran, da više nije bitno da li skenerom upravlja početnik ili napredni korisnik. Kvalitet slike uvek ostaj isti i ispunjava najviše standarde.

akh somatom

Pored Somatom Drive CT skenera, AKH raspolaže i sa CT skenerom Somatom Force, koji omogućava 4D slikovnu dijagnostiku i ima glavnu primenu kod snimanja pluća, srca i abdomena.  

Sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da preko MEDHEL agencije možete zakazati dijagnostički / preventivni pregled ili tražiti drugo lekarsko mišljenje na renomiranim austrijskim klinikama. Za više informacija o zdravstvenim ustanovama i mogućnostima terapije u Austriji pišite nam na office@medhel.at ili pozovite +381 63 388 546

TABELA SADRŽAJA

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze. Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Vodič kroz onkološko lečenje

Saznajte sve bitne informacije o lečenju karcionama na jednom mestu za 3h

SLIČNE OBJAVE

Možda će te i ovo zanimati

Saznajte sve o svom zdravlju za samo 4 sata! Total Body Scan® – vaša najbolja prevencija i sigurnost.
Aparat za protosnko zracenje i zracenje karbonskim jonima u Austriji
Protonsko zračenje i zračenje karbonskim jonima – Nova dimenzija radioterapije u Austriji
Koordinacija lecenja u inostranstvu
Koordinacija lečenja

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

 Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze.
Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Pitanja za 1. posetu onkologu

Unesi svoje podatke i preuzmi besplatnu brošuru.

Pošalji nam svoju priču