Zdrav muškarac u bilo kojoj životnoj dobi: koji se pregledi preporučuju?

TABELA SADRŽAJA

Činjenica je da muškarci, radi godišnjih preventinih i dijagnostičkih pregleda, mnogo manje posećuju doktora nego žene. Međutim, hronična i akutna oboljenja poput bolesti srca, dijabetesa, karcinoma jednako zahvataju kako žene, tako i muškarce. U svakom slučaju, postoje i stanja koja su karakteristična samo za muškarce.

Nemojte čekati pojavu prvih simptoma

U daljem tekstu ćete pronaći listu pregleda koju bi pripadnici muškog pola obavezno trebali obaviti jednom godišnje, kako bi očuvali svoje zdravlje. 

Lekarske konsultacije radi procene medicinske istorije i potencijalnih rizika

Veoma je važno da se, pre preventivnih pregleda, sa doktorom konsultujete u vezi sa Vašom medicinskom istorijom bolesti. Lekar na osnovu porodične anamneze i načina  života utvrđuje potencijalne rizike, koji mogu ukazati na nastanak zdravstvenih  problema kasnije u budućnosti.

Laboratorijske analize

Bez obzira kojom vrsta posle se bavite, koliko imate godina, da li imate zdravstvene poteškoće ili ne, laboratorijski pregled bi trebalo obaviti barem jednom godišnje. Laboratorijska dijagnostika je brz metod utvrđivanja zdravstvenog stanja pregledom krvi i mokraće, kojom se takodje mogu otkriti i prikrivene bolesti u nastajanju. Ovo su neke od analiza koje se preporučuju:

 • Kompletna krvna slikaigla
 • Parametri zgrušavanja krvi
 • Klinička hemija koja uključuje
  • Parametri šećera u krv
  • Parametri masti u krvi
  • Parametri bubrega
  • Parametri jetre
  • Parametri štitne žlezde
  • Vitamin D
  • Minerali
 • Hormoni štitne žlezde
 • Tumor markeri
 • Serološke analize u vezi sa hepatitisom
 • Analiza urina

Kontaktirajte nas za više informacija u vezi preventivnih paketa.

Kardiovaskularni pregled

Kardiovaskularna oboljenja su jedna od najrasprostranjenijihkako u Srbiji tako i u svetu. Kod muškaraca se ova oboljenja javljaju nešto češće i ranije nego kod žena. Lečenje kardiovaskularnh oboljenja je mnogo jednostavnije i efikasnije ukoliko se otkriju u početnoj fazi. Sledeće dijagnostičke metode lekaru pružaju informacije o stanju Vašeg srca i kardiovaskularnog sistema:

Ultrazvučno snimanje srca, EHO srca ili ehokardiografija je neinvazivna i potpuno bezbolna dijagnostička metoda kojom se obavlja pregled srca i velikih krvnih sudova. Ovim pregledom se mogu otkriti različita oštećenja srca i srčanog mišića. Ukoliko se prilikom ovog pregleda pokažu bilo kakvi problemi, pristupa se detaljnijim ispitivanjima kao što su scintigrafija srca, magnetna rezonanca srca, CT angiografija itd.

uyv

Elektrokardiogram (EKG) je grafički zapis električne aktivnosti srca.  Elektrokardiografija je brza i neinvazivna metoda kojom se registruje električna aktivnost srca, a uređaj koji pravi grafički zapis zove se elektrokardiograf. Ovom metodom mogu se otkriti različita oboljenja srca. EKG se izvodi na dva nacina:

EKG u mirovanju: izvodi se u mirovanju, u ležećem položaju, prilikom koga elektrokardiograf pokazuje opšte parametre srca, u stanju mirovanja. 

EKG pod opterećenjem: Prilikom obavljanja testa pod opterećenjem, pacijent je na traci za trčanje ili bicikli, pri čemu se prati funkcija parametara srca pod opterecenjem, prilikom fizičke aktivnosti. Ova metoda može pomoći u otkrivanju koronarnih bolesti srca.

Pluća i test plućne funkcije

Test plućne funkcije podrazumeva različite testove koji ukazuju na funkcionalnost pluća. Najosnovnija metoda za ispitivanje plućne funkcije je spirometrija, koja predstavlja test kojim se mogu izmeriti volumen pluća, kapacitet i disajni volumeni. Spirometrijom se mogu uočiti i najmanja oštećenja gornjih disajnih puteva, na primer kod pušača za manje od godinu dana pušenja.

Kontaktirajte nas za više informacija u vezi preventivnih paketa.

Urološki pregled

Muškarcima nakon 40-te godine, osim pitanja kako sprečiti opadanje kose ili kako skinuti masne naslage sa stomaka,često promakne pitanje da li bi trebali da posete urologa? Trebali bi.

Kako bi zaštitili prostatu, urinarnu i seksualnu funkciju, muškarcima iznad 40 godina se jednom godišnje preporučuje preventivni pregled kod urologa. Najčešća oboljenja prostate su benigno uvećanje, zapaljenje prostate, prostatični bolni sindrom i karcinom. Preventivni pregledi prostate za glavni cilj imaju rano otkrivanje tumora, ali su korisni i u otkrivanju drugih oboljenja prostate, kao što su npr. upale i dobroćudna uvećanja ove žlezde. Karcinom prostate jedan je od najčešćih karcinoma i vodećih uzroka smrti kod muškaraca.

Koji su to pregledi koje treba obaviti kod urologa?

Pored osnovnog kliničkog pregleda kod specijaliste urologa, savetuju se ultrazvuk prostate, provera vrednosti PSA i urofluometrija.

Ultrazvukom prostate se može utvrditi bilo kakva prisutnost abnormalnosti, karcinoma i ostalih stanja i oboljenja u vezi sa prostatom.Takođe, moguće je identifikovati oboljenja i pre nego što dostignu ozbiljniju fazu razvoja. Stanja zbog kojih doktor može predložiti ultrazvuk su:

 • otežano mokrenje
 • krv u urinu
 • pojava čvorića oko rektuma
 • abnormalni rezultati analize krvi i urina

PSA (prostata specifični antigen) je tumor marker za prostatu. Stvara se samo u prostati pa je ujedno i specifičan za sve promene u njoj. Tumorski markeri se generalno najčešće određuju iz krvi, urina ili uzorka tkiva korišćenjem različitih laboratorijskih metoda. Povećanje prostate, i povećanje nivoa PSA, moguće je uočiti i kod dobroćudnih bolesti prostate kao što su upala (prostatitis) ili adenom prostate. Zanimljivo je da je PSA prisutan u krvi svih muškaraca i da njegov nivo tokom starenja raste.

Urofloumetrija je ispitivanje protoka urina kroz mokraćne kanale, radi procene funkcionalnog stanja donjeg urinarnog trakta (mokraćne bešike i mokraćne cevi). Sprovodi se tako što pacijent mokri u posudu i na taj način se meri količina mokraće i vreme mokrenja. Rezultat se prikazuje u grafičkom obliku i na osnovu njega se procenjuje da li postoji prepreka u proticanju urina. Na kraju se ultrazvučnim pregledom meri količina eventualno zaostale mokraće u bešici.

Nemojte čekati pojavu prvih simptoma

Kontaktirajte nas za više informacija u vezi preventivnih paketa.

TABELA SADRŽAJA

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze. Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Vodič kroz onkološko lečenje

Saznajte sve bitne informacije o lečenju karcionama na jednom mestu za 3h

SLIČNE OBJAVE

Možda će te i ovo zanimati

Saznajte sve o svom zdravlju za samo 4 sata! Total Body Scan® – vaša najbolja prevencija i sigurnost.
Aparat za protosnko zracenje i zracenje karbonskim jonima u Austriji
Protonsko zračenje i zračenje karbonskim jonima – Nova dimenzija radioterapije u Austriji
Koordinacija lecenja u inostranstvu
Koordinacija lečenja

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

 Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze.
Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Pitanja za 1. posetu onkologu

Unesi svoje podatke i preuzmi besplatnu brošuru.

Pošalji nam svoju priču