Koja je razlika između CT i MR snimanja

TABELA SADRŽAJA

Kompjuterizovana tomografija (CT) i magnetna rezonanca (MRT) su dve tehnologije napredne slikovne dijagnostike, pri čemu kao rezultat obe imaju poprečne prikaze određenih segmenata ljudskog tela, ali te preseke proizvode putem različitih tehnologija. Kompjuterizovana tomografija (CT) koristi X-zrake.  Oni se propuštaju iz različitih uglova i na taj način pružaju poprečni, trodimenzionalni presek određene regije. Magnetna rezonanca koristi magnetna polja i radio frekvenciju. 

Zbog razlike u načinu funkcionisanja ove dve tehnike isti organ prikazuju na različiti način. Odluka o izboru snimanja se donosi na osnovu pretpostavke o mogućoj dijagnozi. 

U daljem tekstu smo izvrišili poređenje nekih osnovnih karakteristika kompjuterizovane tomografije i magnetne rezonance:

 CTMRT
Izloženost radijacijiEfektivna doza zračenja kod CT-a odgovara dozi zračenja koju primimo iz okruženja u periodu od 3 do 5 godina. Ukoliko nije apsolutno neophodan, CT se ne preporučuje trudnicama i deci.Radijacije nema, MRT ne emituje jonizujuće zračenje
Dužina snimanjaJedna od prednosti CT-a jeste brzina snimanja.  CT aparatima najnovije generacije, kao što je Dual-Source SOMATOM Drive CT, je moguce uraditi snimanje grudnog koša, abdomena i karlice za manje od jedne jedne sekunde, čak i kod pacijenata koji nisu u mogućnosti da zadrže dah. Iz ovog razloga CT aparati imaju veliku primenu u urgentnoj medicini.CT je manje osetljiv na pokrete disanja ( kretanjem se dobija slika lošeg kvaliteta).U zavisnosti od vrste MRT-a koji se radi, snimanje može da traje od 15 min do 2 sata.
Efekti na organizamCT snimanje je bezbolno i neinvazivno.,CT predstavlja izvestan rizik od izlaganja radijaciji, iako je doza zračenja malaRizik od zračenja ne postoji, ali postiji rizik od alergijske reakcije na kontrastno sredstvo, pogotovo kod pacijenata koji imaju probleme sa bubrezima ili jetrom
Oblast primenePovrede skeletnog sistemaSnimanja pluća i grudnog koša,Dijagnostika onkoloških oboljenja.Urgentna medicina.Odličan za procenu mekih tkiva kao što su npr. ligamenti, tetive, kičmena moždina, tumori mozga i sl.
Princip radaKoristi X-zrakeMagnetna rezonanca koristi magnetna polja i radio frekvenciju. 
Kvalitet dobijene slikeKoštane strukture: odlična preciznost u poređenju sa rendgenomMeka tkiva: preciznost je dobra, posebno u kombinaciji sa kontrastom.Glavna prednost CT-a se ogleda u istovremenom prikazivanju kostiju, mekih tkiva i krvnih sudova.Preciznost slike je generalno visoka i sa minimalnim procentom gubljenja oštrine (zahvaljujući brzini snimanja).Koštane strukture: manje precizno u poređenju sa rendgenomMeka tkiva: Detaljnije prikazuje meka tkiva u odnosu na CT.Magnetnom rezonancom se postiže fina diferencijacija među mekim tkivima, koju nije moguće postići CT-om.
Intravenski kontrastAlergija na kontrast je retka, ali češća nego kod kontrasta za magnetnu rezonancu. Kod pacijenata koji su vrlo dehidrirani i već imaju problem sa bubrezima, postoji mogućnost oštećenja bubrega.Alergija na kontrast vrlo retka
OgraničenjaKod pacijenata sa velikom prekomernom težinom (preko 200 kg) postoji problem oko prolaska kroz otvor CT-a kao i nemogućnost  pomeranja pokretnog stola, na kome pacijent treba da leži za vreme snimanja.Pacijenti koji imaju ugrađen pejsmejker, metalne implante, metalne proteze i tetovaže su kontraindikovani pošto metali u telu mogu dovesti do povrede pacijenta i zamućenja snimka. Usled zagrevanja metalnih čestica npr. kod teovaža može doći do prekomernog zagrevanja i opekotina na koži.
Udobnost za pacijentaOtvor aparata za CT snimanje je vrlo širok, pa pacijent nema osećaj da je zatvoren u malom prostoru. Problemi kod klaustrofobičara su veoma retkiUzak otvor aparata za magnetnu rezonancu kod pacijenta sklonih klaustrofibiji može da izazove strah. Iz ovog razloga su konstruisane magnetne rezonance otvorenog tipa.

Primeri upotrebe CT-a i magnetne rezonance

  • Bolovi u abdomenu – metoda izbora je uglavnom CT. Kod urgentnih stanja je CT dostupniji, a dovoljno precizan. Za trudnice i malu decu se koristi ultrazvuk, mada je uvođenjem Dual-Source SOMATOM Drive CT-a u kliničku praksu omogućena izuzetno precizna dijagnostika čak i za slučajeve poput novorođenih beba ili pacijenata u akutnim stanjima (infarkt, moždani udar, politrauma itd).
  • Trauma – Urgentna odeljenja su uglavnom opremljena CT skenerima koji vrlo dobro pokazuju prelome, krvarenja i povrede organa.
  • Kičma – najbolja metoda snimanja kičmene moždine i nerava je magnetna rezonanca
  • Mozak – Ukoliko je važna brzina snimanja ( povrede i moždani udar) koristi se CT. Međutim, ukoliko je potreban veoma detaljan prikaz struktura, kao u slučaju potrage za tumorom, uzrokom neuroloških bolesti i sl. koristi se magnetna rezonanca.
  • Grudni koš – CT je mnogo bolji u prikazivanju plućnog tkiva od rendgena i koristi se kao dodatna dijagnostika kada rendgen pokaže abnormalnosti. Tzv. Low Dose CT snimanja  sa niskom dozom zračenja se koriste za godišnje preventivne preglede pušača.
  • Zglobovi – Magnetna rezonanca najbolje pokazuje stanje ligamenata i tetiva
ct mrt

Pored toga što Vam u saradnji sa našim dugogodišnjim i proverenim austrijskim partnerima nudimo mogućnost CT ili MRT snimanja na aparatima poslednje generacije u Beču,  

TAKOĐE, ZA VAS ORGANIZUJEMO SLANJE VAŠIH CT, MR ILI PET-CT SNIMAKA NA NOVO OČITAVANJE OD STRANE AUSTRIJSKIH RADIOLOGA I SPECIJALISTA NUKLEARNE MEDICINE.

Ako postoji sumnja na neku retku dijagnozu, ili lekari nisu sigurni šta se dešava, dobro je potražiti mišljenje i inostranog radiologa ili specijaliste nuklearne medicine. Iskustvo inostranog lekara, koji se češće susretao sa nekom dijagnozom i tačno zna šta traži na snimku, nekada može potpuno promeniti tok dijagnostike, pa onda i lečenja. 

Prednost teleradiologije jeste ta što ne morate dolaziti za Austriju. Sve što je potrebno jeste da nam dostavite snimke iz Srbije, a za sve ostalo cemo se pobrinuti mi. Od nas ćete takođe dobiti tačna uputstva o proceduri dostavljanja snimaka. Originalni nalaz sa prevodom na srpski jezik je po pravilu dostupan za 3 radna dana. Za sve potrebne informacije nas možete kontaktirati putem kontakt forme ili pozivom na +381 63 388 546.

TAČAN I PRECIZAN NALAZ JE ONO U ŠTA SE MOŽETE POUZDATI.

NAPOMENA: Radiološki nalaz ne podrazumeva preporuku o daljem lečenju. Da biste dobili preporuku o daljem lečenju, sa dobijenim nalazom se morate obratiti lekaru koji vodi slučaj u matičnoj zemlji. Ono što je takođe moguće je organizacija lične konsultacije sa austrijskim specijalistom, ali je za to neophodno da pacijent dođe za Austriju. 

TABELA SADRŽAJA

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze. Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Vodič kroz onkološko lečenje

Saznajte sve bitne informacije o lečenju karcionama na jednom mestu za 3h

SLIČNE OBJAVE

Možda će te i ovo zanimati

Saznajte sve o svom zdravlju za samo 4 sata! Total Body Scan® – vaša najbolja prevencija i sigurnost.
Aparat za protosnko zracenje i zracenje karbonskim jonima u Austriji
Protonsko zračenje i zračenje karbonskim jonima – Nova dimenzija radioterapije u Austriji
Koordinacija lecenja u inostranstvu
Koordinacija lečenja

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

 Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze.
Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Pitanja za 1. posetu onkologu

Unesi svoje podatke i preuzmi besplatnu brošuru.

Pošalji nam svoju priču