Olakšanje za pacijente koji primaju hemoterapiju: Port-a-Cath

TABELA SADRŽAJA

Kao deo terapije malignih oboljenja mnogi pacijenti, pored ostalih lekova, primaju i terapiju koja se daje intravenozno. Između ostalog, intravenozna aplikacija je neophodna uglavnom kod hemoterapije, jer većinu citostatika nije moguće uzimati u obliku tablete. Opšte je poznato da se hemoterapije primaju u više ciklusa, što znači da je u toku celokupne terapije više puta neophodno obezbediti pristup venskom putu. Za pacijenta, kod koga nije ugrađen port kateter, to podrazumeva višestruke ubode koji su pre svega bolni, a onda mogu da dovedu i do zapaljenja i oštećenja vena, nekada i u tolikoj meri da davanje hemo ili bilo koje druge terapije, putem perifernih vena na nogama i rukama, više nije moguće. Pacijent je takođe izložen izvesnom riziku da citostatici, umesto u venu dospeju, u okolno tkivo, koje tada biva oštećeno.

Kako bi im se olakšalo i poboljšao kvalitet života, pacijenti na dugotrajnim terapijama imaju mogućnost implantacije tzv. port katetera. Port se sastoji iz male komore i tankog katetera, koji se postavlja u veliku venu ispod ključne kosti. Postavljanje porta predstavlja hiruršku intervenciju, koja se izvodi u analgosedaciji, uz lokalnu anesteziju i traje oko sat vremena.

po
port a cath 2
port a cath

Izvor: PowerPort

Kada govorimo o dugotrajnom lečenju maligniih ali i drugih oboljenja na austrijskim klinikama, implantacija porta (orig.Port-a-cath) je standardna procedura i predstavlja obaveznu meru predostrožnosti u cilju bezbednosti i zaštite pacijenta.

Prednosti porta su mnoge, a najvažnija je ta što pacijent na ovaj način čuva svoje vene, ne trpi bolove usled višestrukih uboda i može da sprovodi uobičajene dnevne aktivnosti, kao što su tuširanje, plivanje, trčanje itd. Lekari i medicinsko osoblje lako pristupaju portu pomoću specijalne iglice: komorica predstavlja ulaznu tačku za hemoterapiju, ali i za davanje antibiotika, lekova protiv bolova,  infuzija ili uzorkovanje krvi. Ugrađeni port ne predstavlja prepreku drugim dijagnostičkim metodama, kao što su CT, MR i ne remeti fizički izgled pacijenta. 

op

 

Održavanje porta

Lekar koji je ugradio port pacijentu izdaje port-pasoš, koji sadrži sve informacije o ugrađenom portu tj kada je ugrađen, poziciju, model, proizvođača, volumen itd. Pacijent je u obavezi da ga stalno nosi sa sobom i da ga prikaže na lekarskim kontrolama.

Infekcije porta su veoma retka, ali moguća komplikacija ukoliko se ne vodi računa o higijeni i upotrebi. Prema najnovijoj literatu stopa infekcije je zaista mala i iznosi od 0.04 do 0.24 infekcije na 1000 kateter dana. Nakon davanja terapije ili bilo kakave druge upotrebe porta, medicinsko osoblje vrši ispiranje, kako bi se sprečilo stvaranje tromba koji, osim začepljenja katetera, može prouzrokovati i začepljenje same vene. Nakon završetka terapije takođe je potrebno ispiranje, ali se vremenski razmaci dogovaraju u saradnji sa lekarom i prema instrukcijama proizvođača. Ispiranje se vrši fiziološkim ili heparinskim rastvorom.

Koliko port može da ostane u telu?

Portovi su predviđeni za otprilike 1.500 do 2.000 uboda i ukoliko njihov “životni vek” nije dostignut, imaju neograničeni rok trajanja i mogu ostati u telu čak i nakon završetka terapije. Pri tome je najvažnije da ne dođe do infekcije odnosno zapaljenja porta, jer u tom slučaju mora biti izvađen.  Lekari preporučuju da se port ostavi bar 2 do 3 godine od završetka terapije, pošto je verovatnoća vraćanja bolesti u tom periodu najveća.

Odstranjivanje porta

Odstranjivanje porta je takođe manja hirurška intervencija, koja se radi ambulantno i sa lokalnom anestezijom. Traje nekih desetak minuta i potpuno je bezbedna za pacijenta.

Za više informacija o zdravstvenim ustanovama i mogućnostima ove intervencije u Austriji pišite nam na office@medhel.at ili pozovite +381 63 388 546

TABELA SADRŽAJA

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze. Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Vodič kroz onkološko lečenje

Saznajte sve bitne informacije o lečenju karcionama na jednom mestu za 3h

SLIČNE OBJAVE

Možda će te i ovo zanimati

Saznajte sve o svom zdravlju za samo 4 sata! Total Body Scan® – vaša najbolja prevencija i sigurnost.
Aparat za protosnko zracenje i zracenje karbonskim jonima u Austriji
Protonsko zračenje i zračenje karbonskim jonima – Nova dimenzija radioterapije u Austriji
Koordinacija lecenja u inostranstvu
Koordinacija lečenja

Zakaži besplatnu telefonsku konsultaciju

 Prva konsultacija sa nama je potpuno besplatna, bez ikakve obaveze.
Zakažite svoj termin za telefonski već danas.

Pitanja za 1. posetu onkologu

Unesi svoje podatke i preuzmi besplatnu brošuru.

Pošalji nam svoju priču